Confidenţialitate

După decizia CEDO, Procurorul General cere o nouă procedură de numire/demitere a șefilor de Parchete

Consiliul Superior al Magistraturii și ministrul Justiției trebuie să schimbe procedura de numire și demitere a procurorilor șefi, spune – exclusivitate pentru Europa FM – procurorul General al României.

O nouă procedură este cerută de mult timp și de experții europeni în rapoartele MCV.

Gabriela Scutea consideră că demiterea ad-hoc a șefilor parchetelor afectează independența procurorilor.

“Va exista o conlucrare atât cu Consiliul Superior al Magistraturii, cât și cu ministrul Justiției, în vederea constatării unui sistem echilibrat în ceea ce privește numire și revocarea din funcție a oficialilor de rang înalt din sistemul judiciar, pentru că în decizia Curții Europene se face trimitere foarte clară. O funcție de acest nivel servește cetățenii și statul. Nu trebuie să ne gândim neapărat la numele atașate, într-o perioadă sau alta, unei funcții. Procedura s-a desfășurat cu privire la funcție”, precizează Procurorul General.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marți, Curtea Europeană a Drepturilor României a decis că Laura Codruța Kovesi a fost demisă abuziv, în 2018, din funcția de procuror șef al DNA și nu i s-a respectat dreptul la liberă exprimare.

Invitată în emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM, Laura Codruța Kovesi a vorbit despre semnificația hotărârii și despre consecințele acesteia.

“Prin decizia de azi, CEDO nu apără doar persoana fostului procuror-șef, ci însuși sistemul de justiție”, spune fosta șefă DNA, actual procuror-șef european.

Șeful statului a spus că decizia Curții nu poate rămâne fără consecințe, iar credibilitatea CCR este zdruncinată. În opinia lui Klaus Iohannis, CCR este obligată să “revizuiască nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar și deciziile luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”.

Preşedintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, consideră că în sentința obținută de Laura Kovesi la Curtea Europeană “nu există nicio critică la adresa Curţii Constituţionale”.

“Regula generală este, la nivel național și european, că nu se comentează hotărârile instanțelor. Ele se respectă și atât. Sigur că, probabil, va fi momentul în care voi comenta, dar ce aș putea spune? Că pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care și-au împlinit misiunea. Eu, ca ministru, am făcut raportul de evaluare și am propus revocarea. După aceea, a fost sesizată Curtea Constituțională. Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curții. O face Guvernul, președintele Camerei, președintele Senatului. CCR a dat o decizie și președintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci a deciziei CCR, care se execută. Eu cam asta pot să spun”, a declarat fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, inițiatorul destituirii Laurei Kovesi.

Actuala conducere a Ministerul Justiției propune eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.