Confidenţialitate

MJ propune înlăturarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția

Ministerul Justiției propune eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.

Solicitarea vine la scurt timp după victoria obținută de Laura Kovesi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

La momentul inițierii procedurilor pentru destituirea fostei șefe a Direcției Anticorupție, Tudorel Toader era ministru al Justiției.

“În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția. Precizăm faptul că mandatul d-lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiției”, potrivit unui comunicat al Ministerului.

Tudorel Toader a comentat, marți, decizia CEDO.

“Regula generală este, la nivel național și european, că nu se comentează hotărârile instanțelor. Ele se respectă și atât. Sigur că, probabil, va fi momentul în care voi comenta, dar ce aș putea spune? Că pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care și-au împlinit misiunea. Eu, ca ministru, am făcut raportul de evaluare și am propus revocarea. După aceea, a fost sesizată Curtea Constituțională. Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curții. O face Guvernul, președintele Camerei, președintele Senatului. CCR a dat o decizie și președintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci a deciziei CCR, care se execută. Eu cam asta pot să spun”, a declarat Tudorel Toader pentru Bună Ziua Iași.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate Laurei Kovesi, marți, în procesul intentat de aceasta după destituirea de la șefia Direcției Anticorupție.

Actualul șef al Parchetului European a fost demis din fruntea DNA, la 9 iulie 2018, la presiunea guvernării PSD-ALDE și a unei decizii a Curții Constituționale.

Șeful statului a fost nevoit să semneze decretul revocării la acel moment, deși Klaus Iohannis își exprimase anterior susținerea față de Laura Kovesi.

În plângerea la CEDO, aceasta a susținut că a fost eliberată din funcție din cauză că și-a exprimat liber opinia, în mod public, față de reformele legislației penale inițiate de guvernarea de atunci și care, în opinia sa, au afectat sistemul judiciar.

În plus, a spus Laura Kovesi, decizia CCR nu a putut fi contestată.

CEDO a concluzionat că s-a încălcat, astfel, accesul la justiție.

În proces, Laura Kovesi nu a cerut despăgubiri din partea statului român.

După revocare, fosta șefă DNA s-a înscris în cursa pentru conducerea primului parchet european, competiție pe care a câștigat-o în septembrie 2019.

Într-o primă reacție scrisă, Laura Koveși consideră decizia CEDO drept o reparație simbolică pentru toți magistrații hăituiți în ultimii ani.

Fosta șefă DNA va fi invitata Ioanei Ene Dogioiu într-o Ediție Specială Piața Victoriei. Emisiunea poate fi auzită pe frecvențele Europa FM de la ora 18 și 15 minute și video pe europafm.ro și pagina de Facebook Radio Europa FM.