Confidenţialitate

După 33 de ani, vineri a avut loc primul termen în Dosarul Revoluției din 1989

Vineri a avut loc primul termen în Dosarul Revoluției din 1989, nerezolvat de peste 3 decenii și retrimis de procurori în judecată anul trecut. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție vor decide abia peste o lună unde va fi judecat dosarul: dacă rămâne la Curtea Supremă sau va fi preluat de Curtea de Apel.

Rudele celor decedați la Revoluție au cerut ca procesul să rămână la Înalta Curte.

Înalta Curte de Casație și Justiție a pus în discuție competența judecării Dosarului Revoluției din 1989, a declarat avocatul fostului președinte Ion Iliescu, Adrian Georgescu, pentru site-ul G4Media.

Astăzi a avut loc primul termen în Dosarul Revoluției, în Cameră preliminară.

În acest stadiu al procesului se verifică, potrivit legii, legalitatea administrării probelor sau legalitatea trimiterii în judecată de către procuror.

Motivul pentru care Instanța a rămas în pronunțare pe trimiterea dosarului la Curtea de Apel este acela că la data faptelor din dosar, 22-30 decembrie 1989, Ion Iliescu, vizat în dosar, nu era președintele României, iar inculpatul Iosif Rus era cadru militar, iar singura instanță competentă este Curtea de Apel.

Instanța le-a dat părților din dosar două săptămâni pentru a depune concluzii, iar decizia va fi pronunțată peste o lună.

Rudele victimelor de la Revoluție au cerut ca procesul să rămână la Înalta Curte.

În acest dosar, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fostul şef al Aviaţiei Militare sunt acuzați, că, prin aparițiile lor televizate și prin comunicate, au indus intenționat în eroare opinia publică.

S-a creat astfel o psihoza a terorismului, ceea ce a dus la moartea a 857 de oameni și rănirea altor 2300 în perioada 22-30 decembrie 1989.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Revoluționar, despre declasificarea dosarului evenimentelor din ’89: „Avem talentul, de 33 de ani să ne învârtim în cerc. Adevărul e în cimitir” | AUDIO