Confidenţialitate

Revoluționar, despre declasificarea dosarului evenimentelor din ’89: „Avem talentul, de 33 de ani să ne învârtim în cerc. Adevărul e în cimitir” | AUDIO

Nu ne așteptăm la mari dezvaluiri de la publicarea dosarului intern al SRI privind Revoluția, spune la Europa FM, Profesorul de istorie din Timișoara Adrian Kali, rănit în Revoluția din 1989.

Din punctual său de vedere, strategia instituțiilor implicate în Revoluție a fost de a da permanent vina una pe cealaltă, nicidecum de a-și recunoaște propriile responsabilități:

„SRI, prin 1993, a scos o lucrare prin care cine sunt vinovații din punctul lor de vedere și dădea vina pe armată. Acum eu chiar sunt curios ce pot să aducă nou, ce credeți că pot să scoată la lumină aceste dosare? Credeți că o să apară acolo nume de oameni care au tras și care revendică niște victime? Eu nu cred, ei fiecare vin și spun „nu eu am făcut” și dă vină pe următorul, acela pe cineva și când se ajunge la capăt o ia de la început, înțelegeți?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În fiecare an, în preajma comemorării victimelor Revoluției, diferite instituții ies cu anunțuri sau așa-zise dezvăluiri sau decizii privind Dosarul Revoluției.

Este încă o strategie a autorităților de a amâna aflarea adevărului, spune revoluționarul Adrian Kali din Timișoara:

„Noi avem talentul ăsta, de 33 de ani să ne învârtim în cerc, cu amăgirea că într-o zi se va afla adevărul. Care adevăr? Am zis, adevărul este în cimitir, o să vină și o să spună că revoluția a fost făcută de agențiile străine, esența acestei manevre este să nu se afle niciodată cu adevărat cine a tras. Oamenii ăștia sunt în viață și n-o să se atingă nimeni de ei, nu vezi că oameni care s-au acoperit de rușine la Timișoara sunt în Parlamentul României bine mersi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: rarehistoricalphotos.com

Citește și: Misiunile cadrelor fostului DSS, printre cele 13 volume ale dosarului intern al SRI | AUDIO