Confidenţialitate

Dobânda cheie ar putea urca la 4%, iar vârful inflației pentru 2022 a putea ajunge la 12% spun estimările economiștilor AUDIO

Dobândă cheie ar putea urca la 4%, iar vârful de inflaţie din 2022 ar putea ajunge la 12% – sunt estimările economiştilor șefi din două bănci comerciale prezentate azi de site-ul Economica.net. Anunțul privind o posibilă nouă creștere a dobânzii cheie este așteptat după ședința de politică monetară de mâine (10 mai) a Băncii Naționale, când va fi prezentat și raportul asupra inflației. Pentru prima dată economiştii şefi a două mari bănci comerciale spun la unison că BNR va creşte dobânda cheie cu 100 de puncte de bază, până la nivelul de 4%.

Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, se așteaptă la această creștere și aduce în sprijinul opiniei sale faptul că Polonia şi Cehia au crescut recent mult mai puternic dobânda de politică monetară, iar următoarea şedinţă a BNR va avea loc pe 6 iulie – notează Economica.net.

„În alegerea creștere versus inflație, BNR pare să se încline în continuare spre prima”, spune şi Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank. Această bancă estimează o inflație medie în 2022 de 10,7%, iar pe cea de la sfârșitul anului la 9,9%.

„Pentru 2023, ne menținem prognoza de o inflație medie de 6,1%, deoarece contextul extern ar putea deveni mai util, având în vedere riscurile de recesiune care se profilează în zona euro”, arată Valentin Tătaru economist şef al ING Bank.

Economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu, vede „inflația la 11,5% la sfârșitul anului, după ce ar urma să atingă un un vârf în jurul valorii de 12,0% în luna iunie”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Marcel Ciolacu: Categoric se vor primi aceste vouchere sociale de la 1 iunie. AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.