Confidenţialitate

Diego Armando Maradona: ”Sunt mulțumit că am adus fericirea oamenilor cu o minge. Este cea mai mare mândrie a mea”

„Sunt mulțumit că am adus fericirea oamenilor cu o minge. Este cea mai mare mândrie a mea”, declara Diego Armando Maradona în ultimul său interviu, acordat revistei France Football la împlinirea vârstei de 60 de ani.

Adulat de milioane de oameni pentru felul în care „dansa” pe terenul de fotbal, Diego Armando Maradona a fost totodată și unul dintre cei mai controversați sportivi, pentru numeroasele derapaje din viața particulară.

Postul public de televiziune anunță o ediție specială în care îi face un potret fotbalistului și reia declarațiile sale făcute în ultima parte a vieții.
Joi, 26 noiembrie, de la ora 23.20, la TVR 1 Marian Olaianos și Marius Mitran anunță la o ediție specială „Replay”, cu imagini de la întâlnirile Naționalelor României și Argentinei din anii de glorie ai celui supranumit „El Pibe d’Oro” (Copilul de Aur) al fotbalului mondial.

„Emisiunea va fi un omagiu adus celui mai mare jucător de fotbal al tuturor timpurilor, care a influențat viețile mai multor generații. Un omagiu pentru un jucător care s-a intersectat în câteva rânduri cu fotbalul românesc. Telespectatorii noștri vor putea vedea, timp de aproape o oră, cele mai memorabile momente din aceste întâlniri”, explică Marian Olaianos.

Diego Maradona își lasă numele înscris în istoria sportului

Diego Maradona a murit, la vârsta de 60 de ani, în urma unui stop cardiac. Diego Armando Maradona este catalogat de mulți drept cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, împărțind cu Pelé titlul de Jucătorul Secolului decernat de FIFA.

Vestea decesului lui Maradona a fost dată presei de agentul şi prietenul său, Matias Morla. Acesta a fost operat pe creier, pentru a i se îndepărta un cheag de sânge, operație fiind una reușită, după cum declarau medicii în urmă cu câteva săptămâni. „Am reușit să scot hematomul cu succes și Diego a suportat foarte bine operația”, declara medicul Leopoldo Luque pe 4 noiembrie.

Viața lui Maradona este una care pare desprinsă din filme.

Diego Armando Maradona s-a născut în Lanús, Argentina, dar a crescut în Villa Fiorito, o suburbie la sud de Buenos Aires, într-o familie săracă, familie care ulterior s-a mutat în provincia Corrientes.

A fost primul băiat din familia sa, după nașterea celor trei surori mai mari ale sale. Mai are doi frați mai tineri decât el, pe Hugo (el Turco) și Raúl (Lalo), amândoi activând ca fotbaliști profesioniști. Maradona are origini italiene, spaniole, croate și argentiene indigene.

La 10 ani, Maradona a fost remarcat de către un talentat căutător de tineri jucători, în timp ce juca la Estrella Roja, un club din vecinătatea unde locuia. A devenit juniorul lui Los Cebollitas (Micile Cepe), echipa de juniori a clubului din Buenos Aires, Argentinos Juniors.

Ca și copil de mingi la 12 ani, încânta spectatorii aratându-și măiestria cu mingea, în timpul pauzelor meciurilor din prima divizie.

Pe 20 octombrie 1976, Diego Armando Maradona și-a făcut debutul de fotbalist profesionist la Argentinos Juniors. Abia împlinise vârsta de 16 ani. În 1981 a fost transferat pentru 1 milion de lire sterline la Boca Juniors.

Diego Maradona a jucat pentru naționala Argentinei 91 de meciuri și a marcat 34 de goluri.

Diego Maradona participat la patru turnee finale ale Campionatului mondial de fotbal FIFA, incluzând Cupa Mondială 1986, când, în calitate de căpitan de echipă, a condus Argentina spre titlul final, învingând în ultimul act Republica Federală Germană și câștigând Balonul de Aur.

”Titlul mondial din 1986, cel mai înălțător moment al carierei. Sublim. Acolo, ridicând trofeul, simțeam că ating cerul. Toate visele mele se împlineau”, mărturisea Diego Armando Maradona.

312 goluri a marcat Diego Maradona în 588 de meciuri jucate de-a lungul carierei la echipele de club: Argentinos (1976-1981), Boca Juniors (1981-1982 și 1995-1997), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1991-1992) și Newell’s (1993-1994).

”Un geniu care a făcut milioane de copii să joace fotbal”, spune Gheorghe Hagi, la Europa FM. 

Diego Maradona, depus la Palatul prezidenţial din Buenos Aires

Sicriul cu trupul neînsufleţit a legendei fotbalului argentinian a fost depus la Palatul prezidenţial din Buenos Aires.

La Napoli, în Italia, Stadionul San Paolo va fi redenumit Diego Armando Maradona.

A fost un moment de reculegere în toată Argentina la mijlocul nopții în memoria lui Diego Maradona. Oamenii au aplaudat minute în șir de la balconul apatamentelor din marile orașe.

Sute de oameni s-au așezat la rând în fața Palatului Prezidenial din Buenos Aires, unde sicriul cu trpului lui Diego Maradona a fost depus în timpul nopții. Preşedintele Argentinei a decretat trei zile de doliu naţional după moartea lui Maradona, idolul unei ţări răvăşite acum de durere.