Confidenţialitate

Deciziile luate în ședința CSAT: Programul „Armata 2040” și sprijin pentru Ucraina, teme prioritare în ședința de marți

Marți, 25 octombrie 2022, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) la Palatul Cotroceni. Membrii CSAT au subliniat că obiectivul prioritar al României este cel de întărire a securității și apărării naționale.

Sprijinul României pentru Ucraina și propuneri de contracarare a potențialelor amenințări pentru menținerea păcii în regiunea Mării Negre și pentru a evita extinderea conflictului

În cadrul ședinței CSAT de marți, 25 octombrie 2022, membrii Consiliului au discutat despre sprijinul acordat de România pentru Ucraina în contextul războiului, au analizat agresiunile Rusiei în Ucraina și care sunt implicațiile acestora pentru România.

Tot în cadrul ședinței de azi au fost analizate propunerile de contracarare a potențialelor amenințări, astfel încât să fie menținută pacea în regiunea Mării Negre și să fie evitată extinderea conflictului.

Propunerile vizează:

 • Implementarea tuturor deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid;
 • Întărirea forțelor armate;
 • Creșterea numărului exercițiilor Aliate în România;
 • Intensificarea dialogului cu Turcia, Bulgaria și Georgia în ceea ce privește securitatea Mării Negre;
 • Valorificarea oportunităților în domeniul economic și al interconectivității din regiunea existinsă a Mării Negre.

Evaluarea oportunităților de conectivitate în sectorul energetic și de transporturi

Membrii Consiliului au analizat şi aprobat propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României, astfel încât populația să fie protejată și să fie asigurată continuitatea în aprovizionare cu energie electrică și cu gaze naturale, în condițiile unor prețuri care să nu-i împovăreze pe cetățeni.

 • Stimularea investițiilor pe termen scurt și mediu în dezvoltarea producției de gaze naturale, atât onshore, cât și offshore;
 • Utilizarea, pe termen scurt, a tuturor resurselor energetice pe bază de cărbune pentru a traversa această criză energetică;
 • Creșterea capacității de extracție din depozitele subterane de înmagazinare a gazelor naturale;
 • Concretizarea dialogului cu partenerii externi pentru a asigura accesul la surse alternative de gaze naturale din Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii și Arabia Saudită sunt alte subiecte abordate în cadrul ședinței de astăzi.

În același timp, membrii Consiliului au concluzionat că:

 • Pe termen mediu, sunt foarte importante atât introducerea reactoarelor nucleare de generația a IV-a, mici și modulare,
 • Și consolidarea infrastructurii de transport a energiei electrice și a gazelor naturale.
 • Totodată, a fost discutată în cadrul CSAT implementarea sancțiunilor internaționale, din perspectiva intereselor României, cu accent pe măsurile restrictive adoptate împotriva Federației Ruse și a Republicii Belarus.

Programul „Armata 2040”: Modernizarea Armatei Române

Programul „Armata 2040” urmărește dezvoltarea unor capabilități militare naționale care să asigure îndeplinirea de către statul român a obligației constituționale de apărare a integrității teritoriale a României.

În contextul deciziei de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu 2023, membrii CSAT au aprobat actualizarea programului „Armata 2040”, pe principalele direcții:

 • Bugetarea necesarului de personal al armatei;
 • Reconfigurarea programelor de înzestrare și a eforturilor de refacere a stocurilor;
 • Modernizarea industriei de apărare, precum și măsurile pentru o mai bună menținere a personalului militar calificat.

Sursa foto: Presidency

Citește și: Kremlinul acuză Ucraina, printr-o scrisoare trimisă Consiliului ONU, că se pregătește să folosească o „bombă murdară” pe teritoriul Rusiei