Confidenţialitate

Kremlinul acuză Ucraina, printr-o scrisoare trimisă Consiliului ONU, că se pregătește să folosească o „bombă murdară” pe teritoriul Rusiei

Contrazisă de țările occidentale, Rusia reia acuzația potrivit căreia Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu. Moscova vrea să discute azi problema în Consiliul de Securitate al ONU. La exact opt luni de la invazia rusă, președintele Volodimir Zelenski face un bilanț și conchide că la Kremlin sentimentul de eșec devine tot mai puternic.

Luni seară târziu, Rusia a trimis o scrisoare privind acuzațiile sale la adresa Ucrainei la Națiunile Unite. Potrivit diplomaților citați de Reuters, Kremlinul va încearca marți, în cadrul unei reuniuni cu ușile închise, să ridice problema bombei murdare.

„Vom considera utilizarea bombei murdare de către regimul de la Kiev drept un act de terorism nuclear”, a susținut ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, în scrisoarea transmisă secretarului general al Organizației Națiunilor Unite și Consiliului de Securitate.

În condițiile în care rușii pierd teren în provincia Herson, anexată de Moscova, înalți oficiali ruși și-au sunat omologii occidentali pentru a-și exprima îngrijorarea în privința pericolului ca Ucraina să folosească o bombă murdară, adică explozibil convențional amestecat cu material radioactiv.

Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub “steag fals”, suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o “bombă murdară” pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.

Statele Unite au emis un avertisment către Kremlin. „Vor exista consecințe pentru Rusia, indiferent dacă va folosi o bombă murdară sau o bombă nucleară”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Rusia eşuează la scară mare în invazia sa asupra Ucrainei, a spus preşedintele Volodimir Zelenski, la opt luni de la declanșarea războiului.

„Ucraina distruge aşa-zisa a doua cea mai puternică armată din lume”, a declarat Zelenski în mesajul său video zilnic.

Foto: Shutterstock

Citește și: Prezentator de la Russia Today, concediat în urma unor declarații privind copiii ucraineni: Să fie aruncați în râu și înecați cei care credeau că Ucraina a fost ocupată de Rusia | AUDIO