Confidenţialitate

De ce sunt dinţii sensibili la cald şi rece?

In fiecare dinte patrund fibre nervoase si vase de sange care raspund la diferitii stimuli care actioneaza asupra dintilor.

In mod normal, la nivelul cavitatii bucale nu se inregistreaza diferente mari de temperatura. Astfel incat, atunci cand luam o gura de cafea fierbinte, stimulul depaseste rapid pragul de confort si fibrele nervoase, stimulate brusc, nu au timp sa se adapteze si reactioneaza in singurul mod posibil: senzatia dureroasa.

In acelasi timp, vasele de sange se dilata si exercita presiune asupra acelorasi fibre nervoase. Rezultatul este acelasi: durere.

Senzatie dureroasa

Aceeasi diferenta de presiune apare si in cazul consumului de inghetata, numai ca in sens invers. De aceea nu este indicat consumul simultan al alimentelor foarte reci cu cele foarte fierbinti.

La indepartarea stimulului, daca dintii sunt sanatosi, senzatia dureroasa dispare in cateva zeci de secunde. Persistenta ei trebuie sa ne avertizeze asupra unei posibile probleme pe care o putem discuta cu medicul stomatolog. Pentru ca, de fapt, acesta este unul dintre rolurile fibrelor nervoase senzitive: sa ne avertizeze atunci cand apare un potential pericol. Este un mecanism de aparare al organismului. Medicul dentist poate rezolva problema foarte simplu: prin aplicatii de geluri cu fluoruri. Procedura este foarte simpla: consta in aplicarea gelului intr-o gutiera sau direct pe suprafata dintilor. Rezultatele sunt evidente dupa trei sedinte. De asemenea, nu uitati de controlul periodic din sase in sase luni la medicul dentist.

Atentie la tartru

Un alt inamic al dintilor este depunerea de tartru. Tartrul reprezinta o acumulare de saruri minerale (piatra) pe dinti. El constituie un suport ideal pentru microbii ce distrug gingiile, provocand ceea ce se numeste ‘boala parodontala’ sau ‘parodontopatie’. Detartrajul este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a imbolnavirii gingiilor. Dupa detartrajul ultrasonic poate aparea o sensibilitate tranzitorie la rece si la dulce, care va disparea in 3-4 zile. Daca persista, apelati la medicul stomatolog, care va va recomanda produse speciale de desensibilizare.Este necesara repetarea detartrajului la fiecare sase luni pentru prevenirea aparitiei bolii parodontale. Asociat detartrajului periodic, trebuie sa aveti o igiena perfecta. Aceasta se realizeaza prin insusirea unei tehnici corecte de periaj, folosirea atei dentare si clatirea zilnica cu apa de gura.

Bijuteriile dentare

Bijuteriile dentare nu sensibilizeaza dintii. Ele sunt accesorii de ultima ora, pe care multe domnisoare sau doamne doresc sa le poarte. In numai 10 minute puteti avea un zambet nou, mai stralucitor. Aplicarea bijuteriei pe dinte nu afecteaza deloc integritatea acestuia. Este vorba despre o ‘lipire’ a bijuteriei pe dinte, realizata cu substante speciale. Dupa un periaj rapid se aplica pe locul dorit o picatura de demineralizant. Dupa 15 secunde se spala si se aplica adezivul. Se fotopolimerizeaza 60 de secunde. Apoi se aplica bijuteria pe dinte impreuna cu foarte putin material compozit transparent. Se fotopolimerizeaza din nou si se finiseaza. Garantia manoperei este de 1 an. Rezultatul: un zambet care, cu siguranta, va atrage admiratia prietenilor. Bijuteriile dentare exista intr-un numar foarte mare de forme si culori: de la bijuterii din aur cu pietre pretioase (diamante, rubin, safir) pana la bijuterii din zirconiu sau cristal.

Adevarat si fals despre ingrijirea dintilor

  • Mit – Suptul degetului duce la deplasarea dintilor din fata.
  • Adevarat – Suptul degetului este un obicei infantil firesc, care il face pe copil sa se simta fericit si in siguranta. De obicei, copilul renunta la acest obicei la varsta de 3 ani. Daca obiceiul persista dupa varsta de 4-5 ani, exista pericolul sa apara probleme, inclusiv deplasarea spre in fata a dintilor. In cazurile acestea, in functie de frecventa si gravitatea obiceiului, poate fi nevoie de interventia chirurgicala a unui stomatolog.
  • Mit – Dintii de lapte nu au nevoie de periaj.
  • Fals – Copiii sunt la fel de predispusi caderii dintilor sau deteriorarii gingiilor ca si adultii. De fapt, copiii au o alimentatie cu un aport mai mare de zahar, ceea ce duce la formarea cariilor. De aceea, sfatul nostru este sa incepeti curatarea dintilor din momentul in care apar, adica in jurul varstei de 1 an. Chiar si inainte de 1 an, se poate incepe curatarea gingiilor cu ceva moale, un tampon de vata sau tifon.
  • Mit – Dintii de lapte nu trebuie ingrijiti foarte intens, fiindca dispar la varsta de 6-7 ani si sunt inlocuiti de altii permanenti.
  • Fals – Pierderea timpurie a dintilor de lapte afectati de carii perturba mestecatul si inghitirea hranei si poate afecta, pe termen lung, alimentatia. De asemenea, pierderea dintilor de lapte cauzeaza deplasarea dintilor din jur si inchiderea alveolelor in care vor aparea dintii permanenti, ceea ce va duce la o ingramadire a dintilor in momentul aparitiei lor si la pozitii iregulare ale acestora.
  • Mit – Daca tinem o aspirina langa un dinte care doare, durerea va trece.
  • Fals – Durerea de dinte nu dispare punand aspirina langa dinte. De fapt, este un obicei daunator, cauzand arsuri tesuturilor moi din jurul locului in care este asezata aspirina. Aspirina trebuie inghitita dupa masa, pentru a avea efect analgezic in cazul durerii de dinti.