În primul rând, nu mai dormim îndeajuns. Locul de muncă este mai solicitant, apar copiii și grijile familiale se înmulțesc. De la o anumită vârstă, din cauza diverselor afecțiuni care apar, precum bolile cardiovasculare, sunt necesare medicamente care schimbă stilul de viață, unele cresc diureza și drumurile la baie din timpul nopții se înmulțesc. Astfel, opt ore de somn pe noapte nu mai sunt posibile. Oboseala de a doua zi își spune cuvântul, avem tendința să mâncăm produse de tip fast-food și până seara ajungem fără energia necesară de a mai face exerciții fizice.
Astfel, dacă dormim cât este necesar nu vom slăbi, dar dacă dormim mai puțin, atunci şansele să ne îngrăşăm cresc considerabil.
Metabolismul se schimbă pe parcursul trecerii anilor. După vârsta de 40 de ani, rata metabolică scade cu 5% la fiecare 10 ani. Și când metabolismul încetinește, nu mai putem arde caloriile așa de ușor cum obișnuiam, iar acestea vor duce în final la depozitarea de grăsime. De aceea, tipul de alimentație trebuie schimbat.
După vârsta de 40 de ani, în cazul femeilor, nivelul de estrogen scade, la fel și masa musculară, însă crește cantitatea de țesut adipos, depozitată în special la nivelul părții mijlocii a corpului. Celulele musculare necesită mai multe calorii pentru o bună funcționare, de aceea, prin sport numărul acestora va rămâne ridicat și vor consuma mai multe calorii. Sportul protejează, de asemenea, oasele, și previne osteoporoza.
Dacă nu putem controla schimbările hormonale, ne putem controla stilul de viață. Astfel, introducerea a mai multor fibre în alimentație va avea un efect benefic.