Confidenţialitate

Cum vor fi restituite taxa de poluare și timbrul de mediu

Cei care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare şi timbrul de mediu vor primi banii înapoi de la stat. Este decizia Guvernului, luată prin ordonanță de urgență.  Solicitările pot fi depuse până pe 31 august 2018.

Modelul cererii va fi aprobat, prin ordin comun, de Ministerul Mediului şi Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei iar normele de aplicare – în termen de 60 de zile. Solicitările se vor depune la administrațiile  fiscal. Beneficiarii acestei ordonanțe vor primi înapoi sumele achitate dar și dobânzile aferente.

Restituirea sumelor se va realiza etapizat.  În perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018 se vor face plățile pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule și  taxa pe poluare. Pentru  timbrul de mediu pentru autovehicul, restituirile vor începe  pe 1 septembrie 2018  și se vor încheia pe 31 martie 2019.

Guvernul spune că, astfel, este corectată o situaţie sesizată şi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Este dreptul contribuabilului de a obţine rambursarea unor taxe percepute cu încălcarea dreptului Uniunii.