Confidenţialitate

Cum se face diagnosticarea cancerului

Pe lângă depistarea precoce a bolii, diagnosticul precis și accesul la tratamente moderne au contribuit major la schimbarea perspectivei pentru bolnavul cu cancer.

Diagnosticul de cancer este sigur doar în urma biopsiei – adică analiza în laborator a unui fragment din tumoră. Celelalte analize, de sânge sau radiologice, oferă doar indicii asupra posibilei prezențe a cancerului.

În urma rezultatului biopsiei, se stabilește și care este cel mai potrivit tratament pentru acel tip de cancer. Niciun tratament pentru cancer nu trebuie să înceapă înainte de stabilirea unui diagnostic sigur și de precizie.

În ultimii 25 de ani, după descifrarea genomului uman, cunoștințele despre biologia cancerului au explodat și diagnosticul cancerului s-a rafinat foarte mult.

La baza diagnosticului de precizie al cancerului stau așa-numiții biomarkeri – părți din structura tumorii sau a sistemului imun, implicate în apariția și dezvoltarea cancerului, și care odată puse în evidență sunt în măsură să ne indice în ce măsură un tratament poate fi eficient și sigur.

În acest moment, nu mai este suficient să știi că suferi de un cancer pulmonar, de sân sau colo-rectal, ci este obligatorie testarea specifică în laborator pentru acei biomarkeri corelați fie cu o eficiență crescută, fie cu un profil de siguranță cât mai bun al medicamentului.

Această abordare se numește medicină personalizată sau medicină de precizie în oncologie. Tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Și de prima dată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Află mai multe despre cum poate fi prevenit, diagnosticat si tratat un tip de cancer pe altfeldesprecancer.ro.