Confidenţialitate

Cum evităm efectele negative ale expunerii la soare?

Se apropie vara și deja ne gândim la cat mai multe vizite la mare. Dar uităm uneori că trebuie să ne și protejăm de efectele dăunătoare ale expunerii prelungite la soare.
Medicul specialist dermatolog Mihai Lupu ne spune cum să ne protejăm de acestea.

„Expunerea la soare are ca beneficiu principal sinteza de vitamina D. Efectele negative însă, sunt cu mult mai multe pornind de la: arsuri solare, îmbătrânire prematură a pielii, agravarea unor boli de piele, leziuni precanceroase şi până la cancere de piele care, din nefericire, apar după perioade îndelungate, uneori chiar zeci de ani.”

Cum evităm efectele negative ale expunerii la soare?

„Se recomandă folosirea cremelor de protecţie solară eficiente atât împotriva razelor ultraviolete A, cât şi B. Acestea se aplică în mod corect înainte de expunerea la soare şi din 2 în 2 ore în condiţii de soare direct. De asemenea, la plajă, fotoprotecţia trebuie reaplicată de fiecare dată când ieşim din apă.

Nu lăsaţi copiii la soare fără creme de fotoprotecţie şi mai ales nu la orele prânzului, deoarece este demonstrat faptul că arsurile solare în copilărie duc la apariţia de cancere de piele la vârsta adultă.  Nu uitaţi că soarele este cel mai agresiv în apă sau în apropierea apei şi între orele 10 dimineaţa şi 4 după-amiaza. De asemenea, nu se recomandă frecventarea solarelor.

Vă reamintesc că nu există bronz sănătos.

Deoarece alegerea cremei de fotoprotecţie depinde de fototipul personal, întrebaţi medicul dermatolog  ce cremă de fotoprotecţie vi se potriveşte.”, spune Dr. Mihai Lupu la Minutul de Sănătate, la Europa FM.