Confidenţialitate

Dosarul Colectiv: Instanța a admis recursul formulat de fostul primar Piedone. „Credeam că justiția a înțeles că au murit 65 de oameni”, spune Eugen Iancu

Curtea Supremă a admis recursul în casație formulat de fostul primar Cristian Popescu Piedone, dar și de alți condamnați în dosarul Colectiv. Este vorba despre cei doi pompieri care au verificat clubul bucureștean, unul dintre patronii clubului și administratorul firmei de artificii.

Instanța a stabilit ca termen de judecată ziua de 22 februarie.

L-am întrebat pe Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv și tatăl unui băiat care a murit în urma incendiului din Colectiv cum a primit noua decizie anunțată de instanță:

„Cu surprindere, credeam că justiția din România a înțeles că au murit 65 de oameni în urma unor greșeli făcute de niște oameni care au fost găsiți vinovați. Acum se încearcă să ce, chiar nu pot să-mi dau seama. Adică există cineva din țara asta care își imaginează că 65 de aoameni au murit printr-o întâmplare?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Eugen Iancu spune că va merge din nou la proces când va fi citat și se întreabă dacă persoanele condamnate pentru moartea celor 65 de tineri  au avut vreodată mustrări de conștiință:

„Toată lumea vrea să fie în libertate, nimeni nu-și asumă nicio vină, nimeni nu recunoaște nimic, toți se consideră nevinovați. Cred că niciunul dintre ei se uită dimineață în oglindă și nu spune băi, eu undeva am greșit din cauza unei scăpări, nimeni nu poate să-i acuze de intenție, asta e clar.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 12 mai, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu pe fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Acesta este încarcerat la penitenciarul Rahova.

Patronii clubului, administratorul firmei de artificii, pirotehniștii și cei doi pompieri care au verificat clubul bucureștean au primit pedepse între 6 și 12 ani după gratii.

În plus, instanța a obligat primăria sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de urgență București-Ilfov la plata unor despăgubiri pentru supraviețuitorii și urmașii celor care au murit în urma incendiului din Colectiv.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Alexandra Furnea, supraviețuitoare Colectiv: „Viața unui supraviețuitor e peticită. Am devenit mai bună în a goni fantomele. Sper că vom găsi o cale de a ieși din întunericul dezumanizării” | VIDEO