Confidenţialitate

Cristian Diaconescu: În privința statelor arabe, ținta Hamas a fost blocarea procesului de normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită | VIDEO

Un spital din Gaza a fost lovit de rachete ducând la moartea și rănirea a sute de persoane. Armata israeliană a prezentat dovezi că acțiunea a fost săvârșită de un grup militant islamic. Gruparea Hamas îi acuză pe israelieni de săvârșirea actului terorist. Președintele Biden a ajuns în Israel în încercarea de a găsi o soluție la războiul din Gaza. Analiștii Hamas spun că în afara unei soluții, puterea americană în zonă va slăbi considerabil. Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a explicat la „România în Direct” că „În ceea ce privește statele arabe, ținta pe care Hamasul și-a dorit-o a fost blocarea procesului de normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită”. Fostul ministru de Externe a mai spus că „Blinken a discutat un proiect nu de pace, ci de stabilizare a situației”. Miercuri seara, președintele Joe Biden a declarat la Tel Aviv că „În baza informațiilor pe care le avem acum, explozia de la spital a fost produsă de un atac din Gaza”. Mai mult decât atât, președintele SUA a subliniat că nu toți palestinienii sunt Hamas.

Este corectă soluția aleasă de Israel pentru rezolvarea situației din Fâșia Gaza? Pot fi pedepsiți liderii Hamas fără victime civile? Care este temerea cea mai mare legată de ce se întâmplă acum în Orient?

Cătălin Striblea: Atacarea spitalului este pentru a împiedica întâlnirea dintre Biden și liderii arabi?

Cristian Diaconescu: „Da, în mod evident, duce discuția în acel tip de narativă al victimizării. Din punctul de vedere al statelor arabe, ar fi fost o problemă și este o problemă majoră mai ales în ceea ce privește coliziunea cu opinia publică din statele lor cu anumite curente, grupări mai mult sau mai puțin aflate sub control. Este în special o problemă pentru Iordania și Egipt, aflate într-o zonă limitrofă, de la care întreaga lume – nu numai Statele Unite – așteaptă o poziție echilibrată tocmai pentru a nu escalada sau da un anume tip de încurajare unei destabilizări ale Orientului Mijlociu. Ce se întâmplă în Orientul Mijlociu nu rămâne Orientul Mijlociu – este o chestiune de principiu pe care o cunosc toți”.

„În ceea ce privește statele arabe, ținta pe care Hamasul și-a dorit-o a fost blocarea procesului de normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită”

Cătălin Striblea: Care este pericolul și pentru zona aceasta în care locuim?

Cristian Diaconescu: „În primul rând, acest sindrom generat de Hamas printr-un act terorist în Israel – aici nu există niciun fel de dubiu – la un moment dat se amplifică printr-un anume tip de narațiune care se diversifică în diverse zone în Orientul Mijlociu, mai ales în ceea ce privește forțele din zonă implicate oricum într-un conflict latent de zeci de ani. În ceea ce privește statele arabe – statele din Golf – ținta pe care, de exemplu, Hamasul și-a dorit-o a fost blocarea procesului de normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită.

În al treilea rând, evident, situația din Europa – sunt 30 de milioane de musulmani în Europa în acest moment, oameni care s-au integrat, care sunt cultural adaptați, păstrându-și identitatea, sistemelor de valori de Europa, dar zone extremiste există peste tot. Autoradicalizare este foarte greu de controlat și, din acest punct de vedere, semnalul așa cum el vine din Orientul Mijlociu se amplifică uneori aproape scăpat de sub control. Pe un calcul rece, economiștii piețelor spun că un conflict generalizat pornind din Orientul Mijlociu, de exemplu, ar ridica costul barilului de petrol la 150 de dolari, ceea ce însemană recesiune pentru noi toți”.

Care ar fi planul gândit de președintele Biden?

Cătălin Striblea: Ce poate propune acum președintele Biden ca lucrurile să devină mai calme, mai așezate?

Cristian Diaconescu: „În primul rând, este un semnal categoric de sprijin în ceea ce privește Israelul. Deplasarea Forțelor Navale Americane în Mediterana de Est reprezintă un argument din acest punct de vedere, numai că Biden și Administrația de la Washington nu s-au limitat numai la proiecția militară din zonă. Aspectul politic, diplomatic, un anume tip de agendă de parcurs negociată de Antony Blinken în turneul pe care l-a făcut în statele arabe trebuie să primească și un endorsment la cel mai înalt nivel. Și Statele Unite se implică din acest punct de vedere.

În al doilea rând, pericolul de răspândire, de multiplicare – aici americanii, probabil că nu și-au dorit foarte serios, dar aceasta este situația că s-au întârs în Orientul Mijlociu. Ei bine, din această perspectivă vizita președintelui Biden nu putea fi considerată din perspectiva radical-jihadistă ca fiind un bun semnal. Și atunci s-au încercat tot feluri de proceduri, unele dintre ele necontrolabile – a-ți omorî sute de oameni din propria administrare, evident că este un gest care nu poate fi contracarat sau anticipat de maniera în care s-a întâmplat”.

Cătălin Striblea: Dar poate împiedica președintele Biden Israelul să intre militar în Gaza?

Cristian Diaconescu: „Biden nu a făcut absolut niciun secret din asta. Nici Blinken din discuțiile cu statele arabe nu a omis această temă. Pentru că un exod în regiune ar provoca efecte dramatice cu o magnitudine similară celui legat de momentul spitalului din Fâșia Gaza”.

„Blinken a discutat un proiect nu de pace, ci de stabilizare a situației”

Cătălin Striblea: Știu că nu puteți da o perspectivă, probabil că o să ne auzim din nou cu dumneavoastră. Nu este nicio soluție iemediată, acesta este sentimentul meu. Care este sentimentul dumneavoastră?

Cristian Diaconescu: „Da, nu este nicio soluție imediată. Știu două lucruri: Blinken a discutat un proiect nu de pace, ci de stabilizare a situației. Israelul primește semnale din toate direcțiile, mai ales din zona partenerilor săi să nu intre într-o ofensivă generalizată și masivă în Gaza”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” cu Cătălin Striblea și Cristian Diaconescu

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ovidiu Raețchi: „Iranul, dacă își va arunca în joc Hezbollah pentru a salva Hamasul, riscă să se trezească și cu acest braț armat din nord distrus” | VIDEO