Confidenţialitate

Consiliul Concurenței a amendat cinci companii farma cu 71 de milioane euro. Au retras de pe piață simultan mai multe medicamente | AUDIO

Consiliul Concurenței a amendat cinci companii farma cu 71 de milioane de euro. Acestea sunt acuzate că au retras, toate în același timp, mai multe medicamente de pe piața românească, ceea ce a pus în pericol pacienți cu afecțiuni grave.

Printre pacienții afectați de aceste practici se numără cei cu afecțiuni imunitare grave. Ancheta Consiliului Concurenței arată că, între anii 2015 și 2018, cinci companii farmaceutice din Belgia, Italia, Elveția și Germania au adoptat o strategie comună prin care au întrerupt aprovizionarea pieței românești cu imunoglobuline și medicamente din plasmă umană.

Cu ce scop ne-a explicat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu:

„Aceste companii și-a coordonat comportamentul, retrăgând anumite produse de pe piața românească, fiecare companie și-a retras unele din produsele care erau listate. Ar fi fost legal dacă fiecare companie făcea acest lucru de capul ei dar este ilegal ca mai multe companii să facă coordonat lucrul acesta.”

Totul s-ar fi produs inclusiv cu implicarea Asociației reprezentative a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice din Belgia, mai spune Consiliul Concurenței.

Drept consecință, pe piața românească au lipsit medicamente esențiale în tratarea unor afecțiuni grave, iar statul a trebui să adopte măsuri de criză și să apeleze la Mecanismul European de Protecție Civilă pentru a face rost de imunoglobulină, printre altele.

Amenda de 71 de milioane de euro poate fi atacată de companiile sancționate la Curtea de Apel București.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Raul Bambu

Citește și: Sondaj: Un antreprenor din 3 se pregătește să facă disponibilizări, iar una din 10 firme se va închide din cauza prețurilor la energie | AUDIO