Confidenţialitate

Consecinţele excesului de sare în alimentaţia copiilor

Sarea, denumită clorură de sodiu, crește tensiunea arterială , care la rândul ei conduce la afectarea inimii și la posibilitatea unui atac vascular cerebral.

Dar care sunt consecințele excesului de sare în alimentația copiilor?

Când mâncăm multă sare, reținem mai multă apă. Aceasta ajunge în circulație, crește volumul de sânge și inima va fi nevoită să pompeze cu mai multă forță. Apare hipertensiunea arterială care va stresa fizic pereții vaselor de sânge și acestea devin mai vulnerabile la depunerile de colesterol. Vasele se vor îngusta și nu vor mai permite o circulație eficientă.

Conform statisticilor, copiii mănâncă la fel de multă sare ca adulții, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare. Jurnalul American de Pediatrie prezintă rezultatele unui studiu recent care corelează riscul crescut de a dezvolta hipertensiune arterială pentru copiii supraponderali care consumă în medie 3,4 g de sare pe zi.

Cantitatea recomandată este de cel mult 2,3 g pe zi. Autorii studiului spun că atunci când tinerii supraponderali sau obezi mănâncă cu 1 g de sare mai mult, riscul apariției hipertensiunii arteriale ajunge la 74%.

Sarea ingerată provine în principal din alimentele pe care le mâncăm și nu din ceea ce adăugam la masă. Produsele de patiserie, pizza, sandvișurile, brânza sau snacksurile pot constitui aproximativ 50% din totalul de sare.

Părinții pot evita îmbolnăvirea copiilor asigurându-se că au o greutate normală menținută prin activități sportive și o dietă echilibrată, sănătoasă.