Comisia Europeană: Până în prezent, statele membre ale UE nu au raportat cazuri de coronavirus

Statele membre ale Uniunii Europene nu au raportat cazuri de coronavirus, a declarat Stefan De keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Executivul European lucrează la asigurarea măsurilor necesare pe care UE le poate aplica în cazul în care sunt semnalate cazuri de îmbolnăvire.

„Comisia urmărește îndeaproape evoluția situației și continuă să coordoneze măsurile de răspuns necesare la nivelul UE. Comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a discutat, în această dimineață, situația generată de coronavirus cu directorul-general al Organizației Mondiale a Sănătății și ieri cu miniștrii Sănătății din Italia și Franța. Suntem pregătiți să intensificăm efoturile noastre și sprijinul pentru statele membre pentru a asigura coordonarea răspunsului iar măsurile de control corespunzătoare să fie aplicate, dacă este nevoie”, spune Stefan De keersmaecker.

Potrivit acestuia, „nu au fost raportate cazuri de către statele membre UE până acum”.

„Comisia și statele membre așteaptă evaluarea OMS ca urmare a celei de-a doua întâlniri, care va avea loc astăzi”, a mai transmis oficialul UE.

Organizația Mondială a Sănătății ar putea anunța astăzi dacă valul de îmbolnăviri cauzat de noul tip de coronavirus din China reprezintă o „urgență de sănătate publică de interes internațional”, o decizie luată relativ rar.

Din 2009 până în prezent starea de urgență a fost declarată de cinci ori: în 2009 din cauza pandemiei de gripă porcină, epidemia de poliomielită din 2014, cea de Ebola din Africa de Vest din 2014, epidemia de Zika din 2015-2016 și cea de Ebola din 2018.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS