Confidenţialitate

Cezar Irimia, reprezentant al pacienților: „O zi fără imunoglobulină poate însemna moarte”

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România critică demesul întârziat al autorităților în criza imunoglobulinelor.

“Au declanșat codul roșu foarte târziu. O zi fără imunoglobulină poate însemna moarte”, atrage atenția liderul COPAC, Cezar Irimia, într-un interviu la Europa FM.

Cezar Irimia amintește că situația datează din vara anului 2017 și se impuneau măsuri de atunci.

Reamintim, România a cerut, luni, ajutor extern în criza imunoglobulinelor. Ministrul Sănătăţii a început procedurile pentru activarea mecanismul de protecţie civilă. Sorina Pintea a invocat faptul că, lunar, țara noastră are nevoie de 5.000 de fiole.

Cezar Irimia a spus la Europa FM că procedura trebuia aplicată mult mai de mult, atunci când au fost primele semne.

„Nu au făcut altceva decât să pună în pericol viața pacienților, intervenind atât de târziu. Noi am reacționat de la primele semne, de dispariția acestui medicament și nu numai, și a citostaticelor, și a vaccinurilor… Nu ni s-a răspuns. Putem acuza decidenții din sănătate de genocid, și nu spun cuvinte gratuite, pentru iresponsabilitatea de care au dat dovadă neluând măsuri imediat ce s-a sesizat dispariția acestor medicemante. Situația e foarte gravă, vor interveni decese, cu siguranță. Au declanșat codul roșu de urgență, apelând la comunitatea europeană. E un lucru foarte bun, dar l-au făcut prea târziu. O lună de zile fără imunoglobulină, o zi fără imunoglobulină poate determina decesul unei persoane care are nevoie de acest medicament. Cine va răspunde pentru această tragedie națională? Nimeni! Ne confruntăm cu aceste probleme de mult timp, dar nimeni nu a luat măsuri. Am primit doar promisiuni, dar cu promisiuni nu putem trata pacienții. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu se știe, însă, ce țări sau instituții europene au stocuri de imunoglobulină și ne pot ajuta – a mai spus Cezar Irimia.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a sugerat că – în această criză- firmele importatoare ar face presiuni asupra autorităţilor încercând să influenţeze stabilirea preţului.

Situaţia va fi dezbătută, marți, la Interviurile Europa FM. Invitat va fi ministrul Sănătăţii. Se va discuta şi despre legea vaccinării, pe fondul bilanţului în creştere al gripei, ajuns la 80 de decese. Emisiunea o puteţi urmări în direct, de la ora 11.00, la adresa interviuri.europafm.ro şi pe paginile noastre de Facebook.