Confidenţialitate

Cercetările din Marea Neagră, serios afectate de războiul din Ucraina. GeoEcoMar amână și anulează majoritatea expedițiilor internaționale în regiune | AUDIO

Cercetările în Marea Neagră au fost serios afectate de războiul din Ucraina. Institutul Național de Cercetări Marine din România, GeoEcoMar, s-a văzut nevoit să amâne sau chiar să anuleze majoritatea expedițiilor internaționale în regiune. Totodată, costurile au explodat odată cu creșterea prețurilor la combustibil, dar și cu necesitatea stabilirii unor alte rute, care să ocolească zona de conflict.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele mai afectate curse de cercetare au fost cele internaționale, care necesitau participarea unor cercetători străini, care s-au ferit să mai participe, având în vedere riscurile din regiune.

„Se iau probe de apa, de sedimente, pentru a vedea starea de sănătate – cât de poluat este, cât de nepoluat este, care este situația. Se făceau la bordul navei noastre. Erau contracte importante și ca prestigiu, dar și ca bani. Unde să pleci din Odesa încoace… Acesta este un proiect care a căzut”, a explicat Adrian Stănică, director GeoEcoMar.

Pe de altă parte, expedițiile de cercetare interne, în zona românească a Mării Negre, au fost suspendate aproape cinci luni. Când au fost reluate, au trebuit să țină cont de mai multe condiții.

„Noi am primit un instructaj de la Marina Militară. Nu lucrăm decât pe zi și pe mare liniștită. De regulă, noaptea se făceau măsurotorile de geofizică. Senzorii lăsați în apă, în spate. Pleci cu așa ceva, mai agăți o mină, Doamne ferește. Volumul de muncă pe care îl făceam într-o zi acum, să zicem, îl facem în două zile și ceva”, a mai spus Adrian Stănică, director GeoEcoMar.

România are, prin GeoEcoMar, cea mai mare nava de cercetare din Marea Neagră.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Germania va instala un sistem de apărare antirachetă Patriot în Polonia. Varșovia ceruse inițial ca rachetele să ajungă direct la ucraineni