Confidenţialitate

Europenii aruncă la gunoi anual aproape 11 kilograme de haine | AUDIO

Aproape 11 de kilograme de textile – haine – aruncă europenii în fiecare an la coșul de gunoi. Durata medie de folosire a unei piese vestimentare a scăzut. La noi în țară, hainele pe care nu vrem să le mai purtăm pot fi duse la mai multe centre de colectare: cum ar fi cele din hypermarketuri sau în magazinele de îmbrăcăminte din mall-uri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La nivelul Uniunii Europene, numai 6,6 la sută din deșeurile textile sunt reciclate – arată datele organizației neguvernamentale Zero Waste Europe.

Până în 2035, organizația estimează că peste 15 milioane de tone de deşeuri textile vor fi produse de consumatorii europeni în 2035.7

Comisia Europeană susține că s-a schimbat și comportamentul oamenilor: hainele pe care nu le mai doresc sunt acum aruncate la gunoi, nu donate.

Potrivit directivelor europene, țările membre sunt obligate ca până în 2025 să introducă colectarea separată a deșeurilor textile.

Noua strategie a Comisiei cere producătorilor să îi ajute pe consumatori să aleagă materiale textile sustenabile.

Hainele sunt reciclate și la noi în țară. Sunt multe lanțuri de hypermarketuri cu centre de colectare. În plus, mai multe magazine de îmbrăcăminte oferă cupoane de reducere pentru hainele aduse la reciclat.

Mai mult, sunt programe ale autorităților locale unde Direcțiile de Asistență Socială se ocupă de strângerea hainelor pe care nu vrem să le mai purtăm. Ulterior, acestea sunt spălate și donate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Brașov: Tone de haine second-hand, rupte și murdare, confiscate de la o firmă de către comisarii ANPC | AUDIO