Confidenţialitate

Celulele suşă, folosite pentru vindecarea inimii

Aceştia speră să le poată folosi în viitorul apropiat la crearea unor ‘pansamente’ pentru a repara inimile bolnave.

Acelaşi studiu a descoperit modul în care inima bebeluşilor se dezvoltă în timpul sarcinii şi felul în care apar maladiile cardiace congenitale.

Celula descoperită are capacitatea de a se dezvolta în multe alte tipuri de celule.

O echipă de medici de la Spitalul din Massachusetts caută acum celule intermediare care urmează să se transforme în celule din structura muşchiului cardiac ori în celule care căptuşesc arterele.

Medicii au lucrat exclusiv cu celule umane şi au descoperit faptul că inima umană se dezvoltă în mod diferit faţă de cea a unui şoarece.

Inima umană este, la naştere, de peste o mie de ori mai mare faţă de inima unui şoarece adult, deşi mărimile embrionilor în stadiile iniţiale sunt similare.

Cele ale oamenilor sunt cu puţin mai mari ca ale şoarecilor, dar fiecare organ este mai mare.

La şoareci, celulele progenitoare cardiace descoperite de cercetători au trăit doar 48 de ore.

Însă şoarecii se dezvoltă, de la concepere şi până la naştere, în doar trei săptămâni, în timp ce perioada de gestaţie durează la oameni, în mod normal, nouă luni.

S-a dovedit că inimile umane se dezvoltă din grupuri formate din aceste celule progenitoare.

Şi o altă surpriză este că aceste grupuri de celule tind să se adune în zonele asociate cu maladiile cardiace, inclusiv în valvele cardiace.

Acest tip de maladii afectează până la 2% din totalul nou-născuţilor şi necesită intervenţii chirurgicale la câteva zile sau săptămâni după naştere.

Cercetătorii americani, cred că vor putea fi realizate bănci de celule progenitoare cardiace umane, ce vor putea fi dezvoltate şi folosite pentru tratamente.