Confidenţialitate

Ce așteptări au elevii și părinții din partea noului ministru al Educației? | VIDEO

Iuliana Constantinescu – Federația Națională a Asociațiilor de părinți – și Robert Avram – Consiliul Național al Elevilor – au fost invitații lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. Ce așteptări au elevii și părinții din partea noului ministru al Educației?

„Noi am și lansat public, cu o zi înainte de numirea noului ministru, un document de poziție în care am pus câteva dintre principalele solicitări pe care le avem de la noul ministru, indiferent cine va fi acela. Ne-am exprimat dorința vizavi de participarea copiilor, de consolidarea proiectelor de lege ale Învățământului preuniversitar și nu numai – pentru că nu vorbim doar de adoptarea legii, care se poate face în scurt timp, ci și de acte normative”, a spus Robert Avram de la Consiliul Național al Elevilor.

„Fostul ministru ne spunea că vorbim despre câteva sute de Ordine de ministru și Hotărâri de Guvern care trebuie adoptate și care trebuie adoptate, din perspectiva noastră, până la sfârșitul primăverii într-un scenariu nu foarte optimist. Asta pentru că este firesc să ai o anumită perioadă de tranziție în care și profesorii. și elevii și părinții să aibă timp să se acomodeze cu noile schimbări”, a adăugat Robert Avram.

„Și, nu în ultimul rând, legat de dialog și de participarea copiilor – pentru că participarea tinerilor la luarea deciziilor este un principiu asumat la nivel european. Deci ne-am dori ca el să fie transpus în legislația românească, mai ales în școală, pentru că este absurd să ne așteptăm că în societate, atunci când un tânăr iese din școală, să aibă curajul să își spună punctul de vedere, să fie un tânăr activ civic, implicat în problemele din comunicate dacă nu este învățat încă din școală și dacă în școală nu a învățat că nu este judecat pentru opinia pe care o are ci, mai mult decât atât, este sprijinit să și-o exprime. Acestea au fost principalele solicitări de la noul ministru, pe care i le-am transmis inclusiv într-o întâlnire pe care am avut-o cu dumneaei”, a spus Robert Avram de la Consiliul Național al Elevilor”, a mai spus Robert Avram.

Iuliana Constantinescu, Federația Națională a Asociațiilor de părinți: „Ne dorim să avem predictibilitate”

„Așteptările părinților nu au cum să fie decât aproape similare cu cele ale elevilor pentru că noi suntem acolo pentru ei. Sunt în primul rând cele de predictibilitate – ne dorim să avem predictibilitate, să știm cu ceva vreme înainte să se producă niște schimbări, să le înțelegem, să le discutăm, să le aprofundăm ca să știm ce avem de făcut”, a explicat Iuliana Constantinescu – Federația Națională a Asociațiilor de părinți.

„Și pe lângă toate acestea, ne dorim dialog. Dialog pentru a consolida rolul nostru de partener și avem convingerea că Ministerul înțelege rolul pe care familia îl joacă în educația oricărui copil. Așteptăm cu nerăbdare să se definitiveze ultimele modificări pe noua legislație din domeniul Învățământului. Să sperăm că vom avea, totuși, ocazia să le mai reanalizăm înainte ca ele să plece pe parcursul de avizare legislativă”, a mai spus Iuliana Constantinescu.

Urmărește „Academia Europa FM” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Reacția Academiei de Poliție, după imaginile cu elevii care stau în condiții mizere: „Sunt tendențioase și nu reflectă fidel realitatea” | AUDIO