Confidenţialitate

Cazul Halep: Dopajul cu o substanţă nespecifică, așa cum este Roxadustatul, este din start considerat intenţionat, notează Agenţia Naţională Anti-Doping

Precizări ale Agenţiei Naţionale Anti-Doping despre cazul Simonei Halep: Roxadustatul este o substanţă nespecifică, încadrată în lista interzisă. Dacă se dovedeşte încălcarea intenţionată a acestei liste, perioada de suspendare a unui sportiv este de 4 ani, se arată pe site-ul ANAD.

Roxadustatul se află pe lista interzisă la secţiunea S2 – Hormoni peptidici, factori de creştere si agenţi activatori ai factorilor care induc hypoxia, din anul 2017 fiind adăugată denumirea internaţională a FG-4592 Roxadustat.

Un caz de dopaj care implică o substanţă nespecifică este din start considerat intenţionat, dacă sportivul nu poate demonstra contrariul, explică ANAD.

Dacă e folosită o substanţă specifică, se presupune că nu este un caz intentionat de dopaj, cu excepţia cazului în care organizaţia antidoping stabileşte că încălcarea reglementărilor antidoping a fost facută în mod deliberat.

În circumstanțe extraordinare, de exemplu, dacă un sportiv a fost sabotat de un concurent, și numai dacă poate fi dovedit cu probe ca oricât de prudent ar fi fost sportivul nu a știut sau nu a bănuit că a folosit sau i-a fost administrată o substanţă interzisă, perioada de suspendare ar putea fi eliminată, precizează ANAD.

Dacă gradul de vinovăţie sau neglijenţă nu este suficient de „semnificativ” pentru a fi determinat încălcarea reglementărilor antidoping, perioada de suspendare aplicabilă unui sportiv poate fi redusă în funcţie de gradul de vinovăţie.

Vă reamintim, Simona Halep a fost suspendată provizoriu după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open, prezenţa substanţei fiind confirmată la contraexpertiză.

Ea a negat că ar fi luat un astfel de medicament în mod conștient și a declarat că va lupta până la capăt pentru a-și demonstra nevinovatia.

Citește și: Cazul Simona Halep: Ar putea dura un an până la decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Tenismena are 21 de zile să aducă dovezi | AUDIO