Confidenţialitate

Cauzele hipersensibilităţii dentare

Mulți dintre noi suferă de hipersensibilitate dentară, adică durerea acută care apare atunci când mâncăm anumite alimente sau bem anumite lichide.
Fiecare dinte este format dintr-o coroană și rădăcină. La suprafața dintelui se află smalțul dentar, cel mai dur țesut din organismul uman. Acesta nu conține vase de sânge sau nervi. Sub smalț se află dentina, la nivelul căreia ajung vasele de sânge și nervii din pulpa dentară, situată în centrul dintelui. Prin intermediul pulpei, dintele este hrănit.

În timp smalțul care protejează dintele se subțiază, iar odată cu înaintarea în vârstă gingiile se retrag. Astfel, atât dentina devine expusă mediului oral extern, cât și pulpa, prin intermediul canalelor extrem de mici din dentină. Aceasta este una dintre cauzele hipersensibilității dentare, alături de cariile netratate. Dar și un periaj necorespunzător al dinților, fie incorect, fie excesiv și prea energic poate cauza probleme. De asemenea, și anumite tratamente dentare precum albitul dinților sau aparatele dentare se numără printre cauze.

Pentru a trata durerile este necesar să consultați un medic dentist pentru a stabili cu exactitatea cauza acestora. Utilizați periuțe de dinți cu peri moi și mențineți o igienă orală corespunzătoare. Împiedicați retracția gingivală reducând presiunea de periere a dinților.

Să nu uităm de ața dentară. Resturile alimentare care rămân în spațiile interdentare, chiar și după periaj, reprezintă adevărate probleme pentru sănătatea dinților noștri.