Confidenţialitate

Cauzele hiperacidităţii gastrice

Atunci când conținutul acid al stomacului trece în esofag apare senzația de disconfort în capul pieptului, ca o arsură. Situația poartă numele de reflux gastroesofagian, iar atunci când se întâmplă în mod repetat, induce modificări la nivelul celulelor de la granița dintre stomac și esofag, modificări care cresc riscul apariției unot afecțiuni grave locale.

De cele mai multe ori, ceea ce mâncăm, dar și cantitatea de alimente ingerate, provoacă refluxul gastroesofagian. Cu cât porțiile sunt mai mari, cu atât riscul este mai mare. Contează și cum mâncăm – stresul și graba din fiecare zi, nu ne mai permit să ne așezăm la masă, ci să fugim la serviciu în timp ce luăm micul dejun. Astfel, aciditatea gastrică nu va înceta să ne deranjeze.

Alimentele cu un conținut crescut în grăsimi staționează mai mult timp în stomac și disconfortul provocat durează mai mult timp. Felul în care gătiți influențează digestia, prin urmare evitați prăjirea.

Este necsar ca cei cu probleme ale stomacului să nu mănânce pe stomacul gol roșii sau citrice și să acorde atenție cantității de oțet folosit la prepararea salatelor. Sunteți fan al meniurilor picante? Și acestea cauzează probleme gastrice.

Și băuturile pot provoca reflux gastroesofagian. Cele mai bune exemple sunt cafeaua, băuturile carbogazoase și excesul de alcool. Acesta din urmă relaxează sfincterul dintre stomac și esofag, iar sucul gastric acid poate trece mai ușor înapoi spre căile digestive superioare.

Simptomele variază de la o persoană la alta – unii tolerează mai ușor alimente care altora le provoacă un disconfort considerabil. Pentru un somn fără probleme cauzate de digestie, mâncați cu 3 ore înainte de a merge la somn.