Confidenţialitate

Brașov, oraș liber. Primele zile de după Revoluție, în imagini – GALERIE FOTO

Vlad avea 21 de ani la Revoluție. Asemeni multor altor tineri, a ieșit în stradă împotriva regimului comunist.

A simțit că trăiește zile care vor rămâne în istorie, așa că a luat cu el și un aparat foto, un Zorki4 și câteva filme. El a surprins Brașovul liber, în primele zile după fuga cuplului Ceaușescu de pe clădirea CC PCR din București.

”Despre Revolutie, am aflat prin 18 -19 decembrie. Nu mai țin minte exact, dar am aflat din vorbă în vorbă. Țin minte că lucram la Hidromecanica, eram prelucrator prin așchiere, când a venit un coleg de serviciu, care ne-a povestit ce a auzit de la alții, cum că în Timișoara au ieșit oameni în stradă și vor să-l dea jos pe Nicolae Ceaușescu, că s-ar fi tras cu arma în oamenii care manifestau și există morți și răniți. La noi, la Brașov, încă era liniște…

Prima ieșire sau manifestație, dacă îmi aduc eu bine aminte, a fost în 21 decembrie, undeva seara, după ora 17:00, și a ținut pana aproximativ la miezul nopții, când lumea a început să se retragă spre case. La manifestația din 21 decembrie nu am luat parte.

În 22 decembrie a fost prima zi în care am participat la manifestație. Am fost prezent alături de un prieten, am stat în mulțime, undeva aproape de magazinul STAR. Am stat și am manifestat o perioadă, apoi am  auzit că a fugit Ceaușescu cu un elicopter, după care am plecat spre casa.

În dimineața zilei de 23 decembrie am auzit că s-a tras și au murit oameni, în jur de 30-40 de  civili și militari. Atunci am luat hotărârea de a face poze. Am vrut să am amintiri despre ce a fost și zilele trăite fără Ceaușescu – încă nu eram sigur că se terminase și revolta nu va fi înăbușită”, povestește Vlad, pentru Europa FM.

 

”M-ați întrebat dacă mi-a fost frică. Nu, nu mi-a fost frică, însă mi-a fost teamă!

Da, mi-era teamă și poate nu toată lumea face distincția între teamă și frică –  dacă mergi prin pădure și te întâlnești cu un urs, ți-e frică, știi că e mare, poate fi agresiv și poți să fii rănit sau chiar omorât, dar fiind rațional poți controla frica și poti găsi o cale de ieșire, te poți gândi ce reacție să ai, ce să faci ca să scapi; dar dacă mergi printr-o pădure unde știi că sunt urși, ți-e teamă, știi că ai putea fii atacat de unul, dar nu știi dacă vă veți întâlni.

Mi-a fost teamă ca voi fi luat la întrebări, reținut, închis, bătut dar, din fericire, nu s-a întâmplat nimic din toate acestea, așa încăt am făcut poze și am ajuns cu bine acasă”, spune ascultătorul Europa FM, martor în primele zile libere de comunism ale Brașovului.