Brașov, oraș liber. Primele zile de după Revoluție, în imagini – GALERIE FOTO

Vlad avea 21 de ani la Revoluție. Asemeni multor altor tineri, a ieșit în stradă împotriva regimului comunist.

A simțit că trăiește zile care vor rămâne în istorie, așa că a luat cu el și un aparat foto, un Zorki4 și câteva filme. El a surprins Brașovul liber, în primele zile după fuga cuplului Ceaușescu de pe clădirea CC PCR din București.

”Despre Revolutie, am aflat prin 18 -19 decembrie. Nu mai țin minte exact, dar am aflat din vorbă în vorbă. Țin minte că lucram la Hidromecanica, eram prelucrator prin așchiere, când a venit un coleg de serviciu, care ne-a povestit ce a auzit de la alții, cum că în Timișoara au ieșit oameni în stradă și vor să-l dea jos pe Nicolae Ceaușescu, că s-ar fi tras cu arma în oamenii care manifestau și există morți și răniți. La noi, la Brașov, încă era liniște…

Prima ieșire sau manifestație, dacă îmi aduc eu bine aminte, a fost în 21 decembrie, undeva seara, după ora 17:00, și a ținut pana aproximativ la miezul nopții, când lumea a început să se retragă spre case. La manifestația din 21 decembrie nu am luat parte.

În 22 decembrie a fost prima zi în care am participat la manifestație. Am fost prezent alături de un prieten, am stat în mulțime, undeva aproape de magazinul STAR. Am stat și am manifestat o perioadă, apoi am  auzit că a fugit Ceaușescu cu un elicopter, după care am plecat spre casa.

În dimineața zilei de 23 decembrie am auzit că s-a tras și au murit oameni, în jur de 30-40 de  civili și militari. Atunci am luat hotărârea de a face poze. Am vrut să am amintiri despre ce a fost și zilele trăite fără Ceaușescu – încă nu eram sigur că se terminase și revolta nu va fi înăbușită”, povestește Vlad, pentru Europa FM.

 

”M-ați întrebat dacă mi-a fost frică. Nu, nu mi-a fost frică, însă mi-a fost teamă!

Da, mi-era teamă și poate nu toată lumea face distincția între teamă și frică –  dacă mergi prin pădure și te întâlnești cu un urs, ți-e frică, știi că e mare, poate fi agresiv și poți să fii rănit sau chiar omorât, dar fiind rațional poți controla frica și poti găsi o cale de ieșire, te poți gândi ce reacție să ai, ce să faci ca să scapi; dar dacă mergi printr-o pădure unde știi că sunt urși, ți-e teamă, știi că ai putea fii atacat de unul, dar nu știi dacă vă veți întâlni.

Mi-a fost teamă ca voi fi luat la întrebări, reținut, închis, bătut dar, din fericire, nu s-a întâmplat nimic din toate acestea, așa încăt am făcut poze și am ajuns cu bine acasă”, spune ascultătorul Europa FM, martor în primele zile libere de comunism ale Brașovului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS