Confidenţialitate

Botoșani: Mai mulți minori de la un centru de asistență socială, bătuți și puși să stea ore în șir în genunchi dacă nu ascultau de angajații care îi puneau la muncă | AUDIO

„Fundația groazei” din Botoșani: mai mulți minori au fost obligați să muncească. Erau puşi să stea ore în şir în genunchi şi bătuţi dacă nu ascultau ordinele. Copiii erau forţaţi să participe la slujbele bisericii baptiste. Din rândul acestei biserici proveneau cei care lucrau la așa-zisa fundație care, teoretic, ar fi trebuit să protejeze minorii. DIICOT a făcut mai multe perchezitii. Au fost reținute două persoane. Alte trei sunt plasate sub control judiciar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Timp de 2 ani, între 2022 și 2024, cel puțin 5 copii ar fi fost obligați de câteva ori pe săptămnă să ia parte la acţiuni religioase, să descarce TIR-uri cu marfă, dar şi să facă diferite treburi prin gospodăriile membrilor fundaţiei. Dacă refuzau erau bătuți.

„Acest caz a intrat în atenția noastră odată cu declarațiile unui copil aflat cu măsuri de protecție la o fundație care a mărturisit că este bătut, pedepsit de către salariații fundației respective unde avea măsura de protecție”, a spus Doina Nacu, șefa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoşani pentru publicația Monitorul de Botoșani.

Printre cei cercetați se află și administratorul unei fundaţii din Botoşani

Acesta ar fi recrutat copiii care beneficiau de măsuri de ocrotire. I-a adăpostit într-un centru rezidenţial aparţinând fundaţiei, îi punea la muncă, dar se folosea de ei şi pentru obţinerea unor donaţii. Adică sume de bani şi bunuri pe care le-ar fi folosit în mod personal – spun procurorii DIICOT.

Oamenii care locuiesc lângă centru rezidențial al fundației spun că îi mai vedeau pe copii la treburi în curte.

„Nu am auzit bătăi, dar ceea ce a spus o fetiță care stătea aici, a spus că a făcut cineva reclamație că… tot copiii au făcut reclamație împotriva lui că le bătea”, a spus un vecin al centrului rezidențial al fundației.

În plus, minorii ar fi fost agresați fizic şi psihic. 15 copii au fost mutați din centrul respective. Până acum, două persoane au fost reținute și alte trei sunt plasate sub control judiciar.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Publicitatea la tutun, țigarete electronice, inclusiv a celor de vapat, interzisă prin lege. Inițiatorul legii: „O națiune pentru a avea viitor trebuie să aibă tineri sănătoși, viguroși” | AUDIO