Confidenţialitate

Publicitatea la tutun, țigarete electronice, inclusiv a celor de vapat, interzisă prin lege. Inițiatorul legii: „O națiune pentru a avea viitor trebuie să aibă tineri sănătoși, viguroși” | AUDIO

Publicitatea la tutun, țigarete electronice, inclusiv a celor de vapat sau care folosesc tutun încălzit, este interzisă prin lege. Camera Deputaților a decis – ca for decizional – să nu mai permită publicitatea explicită la astfel de țigarete sau a pliculețelor cu nicotină pentru uz oral în cadrul programelor de radio sau televiziune, pe biletele de călătorie, în sălile de spectacole dedicate minorilor sau prin reclame stradale în incinta spitalelor, a școlilor sau la o distanță mai mică de 200 de metri de unitățile de învățământ.

Deputatul PNL Gigel Știrbu, inițiatorul legii: „O națiune pentru a avea viitor trebuie să aibă tineri sănătoși, viguroși”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Trebuie să vă spun că această inițiativă legislativă a pornit din dorința unor familii care au copii minori pentru a avea un cadru legislativ care să interzică publicitatea pentru aceste gadgeturi. În această sală sunt probabil părinți de minori care știu ce se întâmplă în mediul școlar. Este cool în acest moment ca un tânăr să aibă acest gadget. Vreau să vă spun că o națiune pentru a avea viitor trebuie să aibă tineri sănătoși, viguroși și educați”, a spus deputatul PNL Gigel Știrbu, inițiatorul legii.

Proiectul a fost adoptat cu 269 de voturi, 2 împotrivă și trei abțineri. Legea prevede că nu se mai poate face reclamă la produsele de tutun sau dispozitivele de vapat sau de încălzire a tutunului dacă acestea înfățișează minori consumând astfel de produse, dacă sugerează că au proprietăți terapeutice sau că pot rezolva anumite probleme personale.

Adrian Wiener, deputat USR: „Avem un tăvălug care se rostogolește pe mai multe generații și pe care l-am fi putut opri cu ani în urmă. E bine și acum”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am mai încercat o dată în urmă cu 3 ani, am încercat să trecem prin furcile caudine ale Ministerului Sănătății, ale Comisiilor. Ni s-a spus că este neconcurențial să interzici reclama unei industrii și să o prejudiciezi în fața altor industrii. Că nu e momentul, că nu e cazul, că se supără industria. Unul din cinci minori azi fumează în România. Jumătate din adulții care fumează azi în România au început să fumeze înainte de 16 ani. Evident avem un tăvălug care se rostogolește pe mai multe generații și pe care l-am fi putut opri cu ani în urmă. E bine și acum”, a spus Adrian Wiener, deputat USR.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Șeful IPJ Cluj, reținut de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals în declaraţii | AUDIO