Confidenţialitate

Bolile autoimune: Boala Addison

Este o afecțiune rară și progresivă. Poate apărea la ambele sexe și la orice vârstă. În multe dintre cazuri boala Adisson are la bază un mecanism autoimun, în care țesutul sănătos este atacat și distrus de către propriul organism.

Corpul uman are două glande suprarenale care fac parte din sistemul endocrin. Produc hormoni importanți pentru funcționarea normală a organismului. Persoanele cu boala Addison nu mai pot produce acești hormoni.

Simptomele includ scăderea severă în greutate și pierderea apetitului, greață, vărsături, slăbiciune musculară însoțită de oboseală cronică. Pielea se pigmentează și devine mai închisă la culoare. Apar dificultăți de concentrare și iritabilitate crescută.

Înrăutățirea bruscă a acestor simptome poartă numele de criză Addisoniană și apare în situațiile de stres extrem, traumă sau deshidratare. Durerile violente abdominale și ale membrelor, greața și vărsăturile, febra, confuzia mentală și chiar pierderea cunoștinței reprezintă o urgență care necesită asistență medicală.

Medicul endocrinolog stabilește tratamentul, substituind hormonii care lipsesc din organism. Astfel, persoanele cu boala Addison pot trăi o viață normală.