Confidenţialitate

BNR: Dobânda cheie a depășit nivelul de 6%

Banca Națională a României a hotărât miercuri, 5 octombrie 2022, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an începând cu data de 6 octombrie 2022. Astfel se stabilește o creștere de 0,75% – majorarea realizându-se de la valoarea de 5,50% pe an.

În ședința de azi, consiliul de administrație a Băncii Naționale a României a hotărât și:

  • Majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an de la 6,50%, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25% de la 4,50% pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;
  • Păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • Menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Sursa foto: BNR

BNR transmite că rata anuală a inflației a ajuns la 15,32% în august 2022.

Creșterea a fost antrenată aproape în totalitate de continuarea scumpirii alimentelor, inclusiv a categoriei LFO, contrabalansată totuși în mare parte de scăderea prețului combustibililor (pe fondul compensării prețului carburanților și al descreșterii cotației petrolului), precum și de efectele de bază asociate evoluției prețurilor la energie”, mai transmite BNR.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Banca de Investiții și Dezvoltare, noua instituție pe care statul român o va înființa în țară. Cine beneficiază de creditele acordate de noua bancă | AUDIO