Confidenţialitate

BCR sprijină viitorii antreprenori din programul StartUp Nation (P)

BCR le propune viitorilor antreprenori o prefinanțare de până 100% din alocația financiară nerambursabilă StartUp Nation, cea mai mică dobândă de pe piață – 3,5% pe an, comisioane zero la operațiunile curente, un pachet dedicat de educație financiară, precum și cea mai bine reprezentată rețea bancară din România.

După ce la finalul lunii august Banca Comercială Română (BCR) a semnat convenția de colaborare cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în baza căreia BCR a devenit oficial partener în programul Start-up Nation, banca oferă în continuare cel mai bun pachet de pe piață.

„Susținerea inovației şi a încrederii în spiritul de inițiativă trebuie să reprezinte o parte importantă dintre obiectivele noastre ca nație, ca țară. Programul Start-Up Nation poate fi un moment de reper în efortul de construire a unui segment sustenabil de antreprenori, dar care are nevoie să se întindă pe cel puțin 5-10 ani.

Ca promotori ai implicării oamenilor activi în dezvoltarea și susținerea inițiativelor economice, am decis să ne implicăm în acest program și să le oferim beneficiarilor cele mai avantajoase condiții, atât din perspectiva finanțării și a costurilor asociate, cât și din cea a educației financiare dezinteresate pe care trebuie să ne-o asumăm aici.

Vom face tot ce este necesar astfel încât cei care aplică în acest program să simtă că ne au alături şi se pot baza pe un partener de încredere la acest început de drum”, declară  Sergiu Manea, Președintele BCR.

După acceptarea în programul guvernamental, beneficiarii pot solicita BCR cele două produse special dezvoltate de bancă în vederea susținerii afacerii: pachetul cont curent Start-Up Nation și pachetul credit punte Start-Up Nation:

Pachetul cont curent Start-Up Nation include:

  • ZERO lei la deschiderea și administrarea lunară a contului;
  • ZERO lei pentru administrarea cardului de debit;
  • ZERO lei pentru administrarea serviciului de Internet Banking
  • ZERO lei pentru tranzacțiile efectuate prin Internet Banking – se vor plăti doar comisioanele TransFond/BNR;
  • ZERO lei pentru încasările prin ordine de plată în sistem intrabancar (transfer BCR – BCR) și interbancar (transfer alte bănci din România – BCR)
  • ZERO lei pentru serviciul BCR Alert Plus, prin care beneficiarul primește SMS sau email pentru intrările de bani și plățile efectuate în/din contul curent BCR
  • 23% reducere la Pachetul de semnătură electronică.

Pachetul de prefinanțare Start-Up Nation, într-un procent de până la 100% din valoarea alocației financiare nerambursabile obținută prin program, care include:

  • Dobândă: 3,5%/an, cea mai bună dintre băncile participante în program;
  • Total comisioane credit: cel mult 2% din valoarea creditului;
  • Garanții: 80% din valoarea creditului, garantat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) și, în completare, garantare cu bunurile achiziționate în cadrul programului; ipotecă mobiliară asupra conturilor curente deschise la BCR; fidejusiune;
  • Constituirea unui depozit colateral la nivelul dobânzii aferente, pe perioada de creditare;
  • ZERO costuri verificare certificare cheltuieli în teren;
  • Perioada de analiză și soluționare a creditului punte: maxim 20 de zile de la solicitarea creditului.

Pachetul de cont curent Start-Up Nation este disponibil în sucursalele BCR și poate fi accesat atât de cei care s-au calificat în program, pentru pregătirea în vederea acordării fondurilor guvernamentale ori a creditului de prefinanțare, cât și de cei care au fost respinși, dar nu vor să renunțe la ideea de a-și dezvolta o afacere.

BCR le propune antreprenorilor și un pachet unic de educație financiară, prin care le va pune la dispoziție materiale educative, ce îi va ajuta la înțelegerea pașilor care trebuie făcuți atunci când pornești un business.

BCR va organiza cursuri speciale în sucursalele din toată țara, care vor urmări să-i familiarizeze pe antreprenori cu noțiuni contabile elementare, dar și cu concepte precum înțelegerea rolului băncii în capitalizarea companiilor, identificarea nevoilor financiare, tipuri de finanțări și garanții, precum și strategii pentru decizii financiare inteligente.

Nu privi cei 200.000 de lei nerambursabili ca pe un scop, ci ca pe un mijloc!

Chiar dacă planul tău de business a fost aprobat pentru finanţare nerambursabilă StartUp Nation, nu înseamnă că aceşti bani te aşteaptă într-un cont deschis pe numele tău la bancă. Trebuie să-ti pui în practică ideea de business pentru a te putea folosi de aceşti bani. Iar după ce i-ai folosit, afacerea este abia la început iar scopul este să se dezvolte si să dureze cât mai mult ca să menţină astfel si locurile de muncă înfiinţate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu toate cheltuielile pot fi decontate din finațarea nerambursabilă

Dacă planul tău de afaceri a fost aprobat în programul StartUp Nation, asta nu înseamnă că toate cheltuielile pe care le presupune afacerea vor fi decontate în cadrul finanţării nerambursabile de maximum 200.000 de lei.

De exemplu, se poate deconta achiziţionarea de utilaje de producţie. Dar trebuie luată în calcul și o cheltuiala neeligibila, care nu se poate deconta – “asigurarea obligatorie a echipamentelor achiziționate prin grant”, pentru care finanţarea trebuie suportată din alte surse.

Pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile, antreprenorul poate apela la fonduri proprii (dacă dispune) sau la alte metode de finanțare comerciale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cheltuielile neprevăzute

Orice afacere, mai ales una aflată la început de drum, se poate confrunta cu situaţii neprevăzute, cu cheltuieli neaşteptate pe care niciun antreprenor nu poate sa le prevada, însă un antreprenor bun ştie să iasă din astfel de situatii. Cheltuielile neprevăzute sunt, prin natura lor, neeligibile în orice program de finanțare, așa cum e și StartUp Nation.

Iată de ce un antreprenor trebuie să le ia în calcul, să știe ca s-ar putea confrunta cu ele şi să aibă pregătită din timp o soluție de finanţare, pentru ca afacerea lui să nu se blocheze. Cu cât ești mai pregătit, cu atât momentele mai grele vor putea fi depășite mai ușor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Finanțarea afacerii

Cu ce bani îți poți finanţa afacerea, dacă ești deja antreprenor sau îți propui să devii unul? Ai mai multe opțiuni. În primul rând, poți identifica programe guvernamentale sau europene, care susțin antreprenoriatul. StartUp Nation este cea mai nouă dintre inițiative.

Indiferent de program însă, finanțarea afacerii cu banii tăi poate fi una dintre opțiuni. După care, în funcție de program, îți vei putea recupera și banii. Altă opțiune de finanțare o reprezintă creditul bancar. Pentru StartUp Nation, de exemplu, poți încheia un acord de prefinanţare cu una dintre băncile acceptate în program, până când statul îți va vira grantul.

Mai exista inca o variantă de finanţare: găsirea unui furnizor dispus să-ți ofere utilajele necesare afacerii și să aștepte finalizarea dosarului de plată și încasarea grantului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Atunci când businessul se dezvoltă

O afacere derulată prin programul StartUp Nation nu se termină când ai accesat fondurile nerambursabile de maximum 200.000 de lei, ci abia atunci începe.

Pe măsură ce businessul se dezvoltă, e posibil să ai nevoie de finanţare în continuare. Fie pentru materii prime, mai multe echipamente, dar și pentru a face față unor noi cheltuieli.

De aceea este important să dezvolţi de la început o relaţie solidă cu banca, pe care să o iei drept partener în afacerea ta pentru ca poate contribui la evoluția concretă a companiei tale. Un bancher adevărat îți va oferi finanţarea potrivită nevoii tale, nu obiectivelor sale de vânzări, si-ţi va oferi întotdeauna un preț corect.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Banca poate fi un furnizor de expertiză și chiar de educație financiară

Ca întreprinzător, ești prin definiţie o persoană cu iniţiativă, care caută în permanenţă șanse și oportunități.

De multe ori, pentru a le concretiza, e nevoie și de ajutorul unei bănci care poate fi nu doar un canal de operațiuni financiare, ci si un furnizor de expertiză și chiar de educație financiară. Privește-o ca pe un adevărat partener în afacerea ta, care îți poate spune când ai nevoie de o finanţare pe termen scurt, pentru acoperirea cheltuielilor de moment sau când și mai ales dacă e oportun un credit pe termen lung, în momentul în care afacerea ta prinde aripi şi sunt necesare noi investiţii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Evaluarea corectă a riscurilor

Odată ce ai fost acceptat în programul StartUp Nation, ai obligația să-ți asiguri bunurile achiziționate. În același timp, este indicat sa faci personal o evaluare a riscurilor, pentru că afacerea ar putea avea nevoie de o protecție suplimentară.

Spre exemplu, dacă ai o firmă bazată pe producție, ai putea lua în calcul asigurarea în cazul întreruperii activității.

O afacere de prestări servicii, cu mulți clienți in fiecare zi, ar trebui să aiba in vedere si raspunderea față de ei. Dar protecția nu trebuie să se rezume doar la activitatea firmei. E bine să te gândești și la oamenii cu care pornești la drum. Le poți facilita accesul la servicii medicale moderne, precum și la o protecție pentru ei si familie, în cazul în care survine un accident. Fii sigur că vor aprecia!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Soluțiile de finanțare pe termen scurt

Dacă afacerea pe care ai pornit-o este sezonieră, trebuie să ții cont de fluctuații și cum poți să le compensezi. În cazul în care depinde de producţia agricolă, de exemplu, costurile tale de producţie cresc în perioada înființării culturilor, când trebuie să cumperi multă materie primă, şi sunt mai scăzute în restul anului.

Pentru a acoperi aceste costuri inegale, banca are soluţii de finanţare pe termen scurt.

Cu banii de la bancă îţi acoperi cheltuielile cu materiile prime din vârful sezonului şi vei returna creditul cu banii din vânzarea produselor Avantajul e că poți folosi banii ciclic, fără a fi nevoie să faci de fiecare dată un nou credit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum se alege banca

Sunt trei bănci acceptate în programul StartUp Nation. Cum o aleg pe cea mai bună pentru mine?

Când analizezi costurile totale ale unui credit, trebuie să ții cont de următoarele elemente. Dobânda: este fixă sau variabilă? Una fixă îți va oferi o previzionare exactă a costurilor. Comisionul de analiză: este sumă fixă sau procent din valoarea creditului?

Fii atent și la celelalte comisioane: de acordare, de gestiune, de evaluare și de acordare a garanțiilor. Suplimentar, ține cont și de timpul de acordare a creditului, documentele necesare aprobării, documentele necesare accesării, dar, extrem de important, pachetele de educație financiară antreprenorială.

Ar fi bine, de asemenea, să pui cap la cap toate informatiile despre oferta de cont curent destinată Start-up-urilor și perioada in care afacerea ta beneficiază de plăți, încasari și produse bancare în mod gratuit. În plus, nu neglija pachetele de educație financiară antreprenorială ale băncilor. Unele sunt gratuite și chiar binevenite.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O relaţie de afaceri pe termen lung

Caută de la început parteneri de încredere, cu background solid, alături de care să poţi dezvolta o relaţie de afaceri pe termen lung. În felul acesta te şi asiguri că nu te trezeşti cu “surprize”, mai ales atunci când ai nevoie mai mare de produsele lor.

Acelaşi lucru este valabil şi la alegerea băncii. Ia în calcul că relaţia cu o bancă nu se termină odată cu tragerea sumelor nerambursabile, așa cum sunt cele din programul StartUp Nation, ci are nevoie să se dezvolte, pe măsură ce afacerea crește.

De aceea, în alegerea băncii, trebuie să iei în considerare costurile în ansamblu ale finanţărilor, calitatea serviciilor, amplitudinea și dispunerea rețelei naționale de unități, dar și pachetele de educație financiară.

E important, de asemenea, să ai la dispoziţie un online banking flexibil, prietenos şi inovativ și să poți relaționa rapid pe canale electronice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.