Confidenţialitate

Avionul lui Ceauşescu, donat Muzeului Aviaţiei | AUDIO

ROMBAC 1-11, primul şi singurul avion de pasageri cu reacție construit în România, folosit pentru zborurile oficiale ale dictatorului Nicolae Ceauşescu, a fost donat, miercuri, Muzeului Naţional al Aviaţiei Române.

Aparatul de zbor fusese adjudecat, în luna mai, pentru 120.000 de euro la o licitație Artmark.

Piesa de colecţie a fost salvată de la casare de un colecţionar pasionat de tehnică, cetăţeanul american Brian Hyndman.

Potrivit Artmark, proprietarul a cedat aeronava în mod gratuit, sub forma unui contract de sponsorizare, Muzeului Naţional al Aviaţiei Române.

Prin actul de donaţie, cumpărătorul îşi exprimă intenţia de a conserva piesa istorică, de a o alătura modelelor simbol care au jucat un rol important în istoria lumii, dând posibilitatea intrării în familia valorilor tehnice recunoscute pentru industria aeronautică.

Evenimentul de predare-primire a piesei de colecţie a avut loc pe platforma Aeroportului Internaţional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian în prezenţa reprezentanţilor Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, membrilor Casei de Licitaţii A10 by Artmark, dar şi a lichidatorului judiciar care a gestionat patrimoniul ROMAVIA.

Avionul prezidenţial Super One-Eleven, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu, s-a înscris în Top 10 cele mai bine vândute public, în licitaţie, loturi de artă sau obiecte de colecţie pe piaţa internă în semestrul I al anului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae