Confidenţialitate

Autoritățile române refac traseul italianului infectat cu noul coronavirus

O amplă anchetă epidemiologică a fost începută după confirmarea că un italian, internat la Rimini cu noul coronavirus, s-a aflat weekend-ul trecut în România.

În vârstă de 71 de ani, bărbatul a aterizat la Craiova, unde a închiriat o mașină și a mers în comuna gorjeană Bâlteni, unde locuiesc socrii săi.

Marți seară, aceștia au fost izolați la domiciliu, unde le-au fost recoltate probe pentru analize. Alte două persoane care au intrat în contact cu italianul s-au dus singure la spitalul din Târgu-Jiu. Se reface traseul pacientului. Inspectorii sanitari dispun măsurile de carantină sau izolare, după caz. Se știe că italianul a avut mai multe întâlniri de afaceri.

Cursa aeriană Bologna – Craiova a fost anulată, marți seară, după ce s-a stabilit că în aeronava respectivă a călătorit cetățeanul italian. Avionul s-a întors gol în România. La bord, s-a aflat doar echipajul, ai cărui membri au fost testați și nu au simptome, potrivit medicilor.

Pasagerii care aşteptau să se îmbarce pe aeroportul din Bologna au fost înștiințați de situație prin mesaje trimise pe telefoanele lor mobile și cazați la un hotel. Zborul a fost reprogramat pentru miercuri, la ora 11 și 30 de minute, ora Italiei.

Orele trecute, au revenit în țară, cu o cursă aeriană decolată de la Roma, loturile de box și de canoe ale României. Cei 14 sportivi, care nu au simptome, s-au aflat în stagii de pregătire în zone din Italia unde nu a fost confirmată prezența virusului.

Autoritățile anunță că avut rezultate negative toate testele efectuate, în ultimele zile, în România.

Ministerul Sănătăţii a atras atenția că persoanele care nu respectă carantina sau izolarea la domiciliu riscă cercetarea penală sub acuzația de ”zădărnicire a combaterii bolilor”. Dosare penale riscă și cei care răspândesc zvonuri alarmiste în această perioadă.

Prefectura Suceava a făcut apel la echilibru în declaraţii, după ce un primar a spus că 300 de persoane s-au întors din Italia de teama coronaviruslui. Poliţia a indentificat doar 14, dar care nu s-au aflat în localităţile din Peninsulă aflate în carantină.

Consiliul Concurenţei investighează comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie sanitară, în contextul scumpirii excesive a acestora. Farmaciile dau vina pe furnizori și producători. La rândul său, cel mai mare retailer online din România, eMAG, susține că a cumpărat măşti medicale cu 7 lei bucata şi le va vinde cu 3 lei, urmând să suporte diferenţa de preţ.

În unele orașe, magazinele au fost luate cu asalt de persoane care se tem de o criză a alimentelor, deși lanțurile de supermarketuri au anunțat că au suficiente stocuri. 

Situația la momentul actual va fi dezbătută, miercuri, într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, convocată de șeful statului. Reuniunea este programată, la ora 14.00, la Palatul Cotroceni.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a aminit că radiourile și televiziunile au obligația să trateze cu rigoare şi responsabilitate ştirile difuzate despre coronavirus.

Italia a anunțat, marți, al 11-lea deces provocat de coronavirus. Totuși, șeful guvernului de la Roma, Giuseppe Conte, a denunţat restricţiile de călătorie impuse concetățenilor săi de alte țări europene. Austria, Elveția, Croaţia și Spania au confirmat ieri primele cazuri de coronavirus. O mie de turiști sunt izolați într-un hotel din Tenerife.

Oficiali americani atrag atenția că este inevitabilă apariția îmbolnăvirilor în Statele Unite.

Compania americană de biotehnologie Moderna anunță că a creat un vaccin experimental pentru noul coronavirus, la doar şase săptămâni de când ce a început munca de laborator. Primele teste clinice ar putea începe în aprilie.

Până la această dată, au fost înregistrate peste 2.700 de decese, majoritatea în China, şi peste 80.000 de îmbolnăviri. Gripa provocată de coronavirus este foarte contagioasă, însă rata mortalităţii este redusă în afara oraşului chinez Wuhan, epicentrul epidemiei. Coronavirusul s-a răspândit, în decurs de două luni, în 35 de ţări. O companie americană a anunțat că a creat un vaccin experimental pentru noul coronavirus, la doar şase săptămâni de când ce a început munca de laborator.