Confidenţialitate

Autoritatea Vamală Română a sesizat Parchetul European pentru a demara percheziții la Vama Siret, a transmis instituția

Perchezițiile de marți ale Parchetului European de la Vama Siret au fost făcute după sesizarea Autorității Vamale Române, transmite miercuri instituția. Este vorba de o anchetă privind neplata unor taxe vamale pentru mai multe produse de tutun fiind vorba de o rețea internațională.

Parchetul European susține că mai multe persoane din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat din Emiratele Arabe Unite şi Turcia.

În teorie, aceste produse ar fi trebuit să ajungă în țări care nu se află în spațiul Uniunii Europene, prin urmare, au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE, ceea ce permite suspendarea plăţii taxelor până la achiziţionarea mărfurilor în ţara de destinaţie finală.

În realitate, însă, bunurile nu au părăsit spaţiul Uniunii Europene, ci au fost vândute ilegal pe piaţa neagră din unele ţări ale blocului comunitar, inclusiv Belgia şi Germania.

Acest lucru s-ar fi făcut cu complicitatea vameşilor români de la Biroul Vamal Siret, care este principalul punct vamal de la frontiera României cu Ucraina.

Astfel nu se plăteau taxe, accize și TVA, iar prejudiciul, susține Parchetul European, ar fi de peste 650.000 de euro.

Foto: Alexandru Neagu

Citește și: Percheziții coordonate de Parchetul European la punctul de trecere a frontierei Siret și la locuințele unor lucrători vamali