Confidenţialitate

Percheziții coordonate de Parchetul European la punctul de trecere a frontierei Siret și la locuințele unor lucrători vamali

Sunt percheziții la punctul de trecere a frontierei Siret dar și la locuințele unor lucrători vamali. Acestea sunt coordonate de Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, iar ancheta vizează fraude cu produse din tutun.

Faptele pentru care se derulează cercetările din acest dosar ar fi fost comise în perioada iunie 2017 – ianuarie 2018.

Era o schemă din care făceau parte persoane din mai multe țări europene, precum Germania, Cehia, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ucraina.

În intervalul amintit, un număr de 50 de tiruri au fost declarate în tranzit prin uniunea europeană pentru a se evita astfel plata taxelor vamale și a accizelor.

Anchetatorii au suspiciuni că tirurile declarate că ar fi trecut pe la Biroul Vamal Siret erau goale și astfel doar  s-a simulat tranzitul prin Uniunea Europeană.

În aceste condiții, procurorii Parchetului European fac opt percheziții, la domiciliile unor lucrători vamali, dar și la Biroul Vamal Siret.

Anchetatorii au mai afirmat că prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene este foarte mare, fără a avansa însă o sumă.

Citește și: Mai mulți angajați la un depozit de carne au scăpat nepedepsiți după ce au furat tone de carne. Faptele s-au prescris