Confidenţialitate

Atac terorist la Barcelona

Poliția spaniolă tratează evenimentele din această seară din Barcelona drept un atac terorist.

Șoferul unei furgonete s-a năpustit asupra pietonilor aflați pe arteraLa Rambla. Autoritățile au izolat zona, iar stațiile de metrou din Barcelona au fost închise.

ACTUALIZARE 24:00: Bilanțul răniților a ajuns la 100, în timp de 13 persoane și-au pierdut viața, potrivit ultimelor date oficiale. Printre răniți se află și un român, informație confirmată de Ministerul Afacerilor Externe.

ACTUALIZARE 23:40: MAE confirmă informația că un român se află printre răniții în urma atacului terorist din centrul Barcelonei.

ACTUALIZARE 23:30: Statul Islamic revendică atentatul de la Barcelona: „operațiunea a fost efectuată ca răspuns la apelurile de lovire a statelor din coaliția internațională anti-jihadistă”care acționează în Siria și Irak .

ACTUALIZARE 23:00: A crescut numărul răniţilor din atentatul de la Barcelona, la 80, dintre care 15 ar fi în stare gravă. 13 oameni au murit.

ACTUALIZARE 22:40: Președintele provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a anunțat într-o conferință de presă că poliția a arestat doi suspecți

ACTUALIZARE 21:30: Poliția a confirmat că cel puțin 13 persoane și-au pierdut viața și alte aproximativ 50 au fost rănite în atentatul terorist.

ACTUALIZARE 21:04: postul public de televiziune din Spania transmite că un suspect ar fi fost arestat de Poliție.

ACTUALIZARE ORA 20:19: Poliția anunță că sunt cel puțin 32 de răniți, dintre care 10 sunt în stare gravă. Oficial, a fost confirmat un deces, însă presa spaniolă anunță un număr mult mai mare al victimelor.

După ce a pătruns în mulțime, autorul atacului a abandonat vehiculul și a fugit.

„Eram aproape la 50 de metri de Rambla. Ma îndreptam spre piața Catalunya, să iau trenul, să mă întorc acasă. Am văzut că toate arterele principale erau închise, era poliție în jur, vuiau mașini de poliție, elicopterele încă survolează cerul. Oamenii țipau, plângeau, turiștii erau dezorientați.

Am citit 2-3 publicații. Am înțeles că o furgonetă a intrat în turiștii de pe Rambla”, a povestit la Europa FM Carmen Răducanu, o româncă aflată în apropierea locului unde s-a produs atacul.

Numerele de telefon unde cetățenii români din Barcelona pot solicita asistență consulară

Ministerul de Externe de la București informează că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la:

  • numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223
  • numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853
  • numărul misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Deocamdată, niciun cetățean român nu a cerut ajutor până la această oră.

Consulatul General al României la Barcelona monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, în funcţie de evoluţia evenimentelor.