Confidenţialitate

Armele nucleare ale Rusiei: Moscova beneficiază de cea mai mare înzestrare cu focoase din lume

Rusia are, în prezent, cel mai mare arsenal nuclear din întreaga lume, potrivit Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic din cadrul Universității din Chicago.

Hans Kristensen, directorul Poiectului de Informare Nucleară din cadrul Federației Americane a Oamenilor de Știință, spune că Rusia are în jur de 6.000 de focoase nucleare, în timp ce SUA are în jur de 5.500, potrivit publicației Vox.

Cele aproximativ 6.000 de focoase de care beneficiază Rusia o situează în topul țărilor cu astfel de arme. Arsenalul Kremlinului este suficient pentru a ucide miliarde de oameni, fiind folosit de Moscova până acum pentru a descuraja un atac asupra Rusiei.

În afară de Rusia și SUA, mai sunt alte 7 state care au focoase, dar într-un număr mult mai mic.

Alte țări despre care se știe sigur că au focoase nucleare, în afară de Rusia și Statele Unite, sunt China, Franța, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel, și Coreea de Nord. Cu alte cuvinte, toate țările cu statut permanent în Consiliul de Securitate al ONU și 3 țări membre NATO (SUA, Franța, Marea Britanie).

Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, semnat de majoritatea țărilor lumii, limiteză dezvoltarea armamentului nuclear.

Numărul total al focoaselor nucleare din lume a scăzut cu 80% de la sfârșitul Războiului Rece, de la aproape 70.300 de astfel de arme în 1986 la aproximativ 12.700, câte erau confirmate la începutul acestui an.

Vă reamintim, în cursul zilei de duminică, Vladimir Putin a ordonat Armatei ruse să treacă forțele de descurajare nucleară în alertă, un semn văzut de analiștii politici ca fiind un semnal clar că liderul de la Kremlin este gata să folosească soluții dintre cele mai extreme pentru a obține victoria în Ucraina.

Autor: Narcis Roșioru

Citește și: Atacul Rusiei în Ucraina: Noi bombardamente în ziua primelor negocieri pentru pace | LIVE UPDATE