Confidenţialitate

Atacul Rusiei în Ucraina: Au început primele negocieri, în Belarus. Zelenski mulțumește României pentru ajutorul oferit Kievului | LIVE UPDATE

Intrate în a 5-a zi de ostilități, Ucraina şi Rusia invadatoare ar urma să poarte, luni, primele negocieri de pace. Delegațiile Moscovei și Kievului ar urma să se întâlnească în apropiere de Gomel, oraș de la granița Ucrainei cu Belarusul.

Update 15.53 Negocierile dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat. Sunt așteptate concluziile

Update 15.38 Rusia a anunțat că a interzis circulația aeriană pentru companii din 36 de țari, printre care Marea Britanie, Germania, Spania, Italia și Canada, informează BBC.

Update 15.32 O tânără din Kiev spune, pentru Europa FM, că nu crede că negocierile de luni, dintre Rusia și Ucraina, vor avea succes, dar reprezintă un pas în față.

Update 13.48 Potrivit consilierului ministrului de Interne din Ucraina, Anton Gerashchenko, orașul Kharkov, al doilea ca mărime din Ucraina, a fost ținta unui atac puternic din partea ofensivei ruse. „Zeci de morți și sute de răniți. Această tragedie ar trebui văzută de toată lumea”, a spus Gerashchenko.

Update 13.33 Site-ul agenției Tass a fost ținta unui atac cibernetic semnat de grupul Anonymus. Hackerii au postat și eun mesaj, care a dispărut ulterior, prin care transmitea poporului rus să nu susțină planul lui Putin de a invada Ucraina.

Update 12.34 Într-un mesaj postat pe Twitter, Zelenski mulțumește României pentru ajutorul oferit Ucrainei în a se apăra de invazia Rusiei. Președintele țării vecine i-a mulțumit și lui Klaus Iohannis pentru susținerea Ucrainei în aderarea la UE. „Simțim ajutorul politic și pentru apărare de la partenerii noștri”, a mai scris șeful de stat.

Update 12.28 Au început discuțiile între delegațiile Rusiei și Ucrainei, anunță Reuters.

Update 12.06 Autoritățile din Ucraina au transmis, luni, că în jur de 5.300 de soldați ruși au fost uciși și 191 de tancuri, 29 de avioane de luptă, 29 de elicoptere și 816 vehicule militare au fost distruse, de la începutul invaziei Kremlinului în Ucraina.

Update 12.02 ONU anunță că în jur de 422.000 de refugiați ucrainieni au fugit, până acum, din țara lor, după ce Rusia a decis să invadeze Ucraina.

Update 11.01 După două zile de izolare forțată, locuitorii din Kiev au format cozi imense în fața supermarketurilor, pentru a se aproviziona cu alimente și alte bunuri necesare.

Update 10.57 Oficialii ucraineni neagă capturarea de către soldații ruși a centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare de acest fel din Europa. Inițial, trupele Kremlinului anunțaseră că au ocupat centrala respectivă.

Update 10.46 Delegația Ucrainei a ajuns în orașul Gomel din Belarus, locul unde vor avea loc negocierile dintre țara vecină și Rusia.

Update 10.34 În România, autoritățile au transmis că mai multe site-uri de propagandă rusă au fost închise, iar altele vor fi închise în cel mai scurt timp. Lista site-urilor respective o găsiți aici.

Update 9.43 Banca Centrală a Rusiei a anunțat creșterea dobânzii cheie la 20%, de la 9,5%, pentru a contracara deprecierea masivă a rublei rusești, informează BBC. Mai multe informații despre devalorificarea rublei puteți citi aici.

Update 9.36 Rusia are, în prezent, cel mai mare arsenal nuclear din întreaga lume, potrivit Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic din cadrul Universității din Chicago. Citiți mai multe despre armamentul nuclear al Kremlinului aici.

Update 8.40 Președintele SUA, Joe Biden, va avea în cursul zilei de luni discuții telefonice cu mai mulți lideri europeni, printre care și Klaus Iohannis, anunță Reuters.

Update 8.14 Cozi imense la bancomatele din Rusia. Imaginile video publicate pe Twitter arată cum rușii se îngrămădesc să-și scoată banii din bănci, după ce Occidentul a impus o serie de sancțiuni financiare împotriva Kremlinului.

Președintele ucrainean a cerut să nu existe condiții prealabile în dialogul pentru încetarea luptelor. Potrivit lui Volodimir Zelenski, omologul belarus, Aleksandr Lukașenko, i-a promis că trupele din zonă nu vor face nicio mișcare în timpul discuțiilor și până se întoarce la Kiev delegația ucraineană.

Într-o convorbire avută, duminică noapte cu premierul britanic, Volodimir Zelenski, a cărui popularitate a crescut la 90% printre ucraineni, a spus că „următoarele 24 de ore sunt cruciale” în condițiile în care rușii își continuă bombardamentele și avansează pe mai multe fronturi.

„Ne vom duce la granița cu Belarus pentru a asculta ce are Rusia de spus și pentru a spune, la rândul nostru, ce credem despre acest război” a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Dar, să fie foarte clar: nu ne vom preda, nu vom capitula, nu vom renunța la nici un centimetru din țara noastră”, a declarat șeful diplomației de la Kiev.

Anterior, şeful delegaţiei ruse a declarat că membrii delegaţiei sale se vor deplasa la granița Ucrainei cu Belarus, pentru discuții cu delegația ucraineană.

Între timp, Kievul este aproape încercuit, ceea ce face dificilă evacuarea populației civile. Imagini surprinse din satelit arată o coloană de blindate rusești întinsă pe 5 kilometri, care se îndreaptă spre capitală.

Mai multe bombardiere şi avioane de vânătoare au decolat din peninsula Crimeea îndreptându-se spre oraşe din Ucraina, transmite DPA.

Capitala Kiev şi al doilea oraş ca mărime, Harkov, precum şi Mikolaiv, în apropiere de Marea Neagră şi Herson, în partea de sud a ţării, se numără printre ţinte.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Duminică, asaltul asupra Harkovului (al doilea cel mai mare oraș din Ucraina) a fost respins.

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Citește și: Președintele Zelenski, într-o discuție cu premierul Johnson: Următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina