Confidenţialitate

Aproape 1.700 de firme românești și-au suspendat activitatea în luna ianuarie 2023 | AUDIO

Peste 1.600 de firme românești au activitatea suspendată începând cu prima lună a acestui an. Procentul este în creștere cu 30% față ce aceeași perioadă a anului trecut.

Datele sunt îngrijorătoare, susțin analiștii pentru că, în aceeași perioadă, numărul firmelor nou înființate este în scădere. Cei care fac politicile publice în România ar trebui să fie atenți dacă nu cumva acestea sunt răspunzătoare de cifrele pe care le vedem, spune Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Florin Jianu, despre numărul firmelor deschise și dizolvate în 2023

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă rata firmelor care se deschid e numai cu 6% mai mare față de perioada similară a anului trecut, iată că rata de dizolvări, de închideri, radieri și suspendări este mai mare, în medie de la 16% la 30%.  Aceste lucruri trebuie să pună pe gânduri politicile publice, Guvernul și Parlamentul. Să se uite exact dacă reglementări care, de exemplu, au intrat în vigoare de la 1 Ianuarie 2023, modificări ale Codului Fiscal – obligativitatea fiecărei firme să aibă minim un angajat – poate astfel de politici publice au condus la aceste cifre.

Cele mai multe firme care și-au suspendat activitatea în ianuarie au fost din București și din județele Brașov și Cluj.

Florin Jianu: Probleme mari sunt în județele neatractive pentru marii investitori, iar autoritățile ar trebui să vină cu un plan pentru a încuraja antreprenorii și în acest zone

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Eu aș vedea un program care să susțină crearea de noi firme, acele start-up-uri, care să fie predefinite pentru anumite județe, sau pentru toate județele să existe un număr minim de firme care să fie susținute. Pentru că, altfel, vom vedea că tot regiunile cu dezvoltare anteprenorială mare, cum sunt București, zona Clujului, Iașiul, în general centrele universitare, vor atrage un număr mare de firme, vor susține crearea de firme și atragerea de noi antreprenori. Și vor face aceste lucruri în detrimentul județelor mai puțin dezvoltate”, susține Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Foto: Shutterstock

Citește și: STUDIU. Firmele din România, reticente în privința programului de lucru de 4 zile. Doar 4 din 10 ar susține acest program | AUDIO