Apel pentru un protest tăcut în faţa Palatului Cotroceni

Într-un anunţ postat pe Facebook, comunitatea online Inițiativa România invită la un protest tăcut, miercuri seara, în faţa Palatului  Cotroceni.

Acţiunea, care urmează desemnării pentru postul de premier a social-democratei Viorica Dăncilă, este programată începând cu ora 21.00.

“De 1 an de zile protestăm pentru a proteja justiția de subordonare politică, am contribuit la crearea de rețele civice, am inițiat un dialog instituțional onest cu autorități publice, inclusiv Președinția, am dezvoltat proiecte anticorupție, am monitorizat instituții pentru a consolida integritatea și transparența acestora, ne-am dăruit speranțele, implicarea, nopțile și banii pentru o Românie mai bună. Tot ceea ce am cerut înapoi a fost bună credință, solidaritate și determinare în a lucra împreună pentru a menține țara pe direcția democrației și statului de drept.

Modul în care Președintele României ne-a răspuns astăzi nouă, cetățenilor României, este cel puțin o dezamăgire. Putem înțelege aritmetica majorităților din Parlament, dar cu niciun chip nu putem înțelege:

1. De ce Președintele nu a făcut un minim efort de condiționare a desemnării candidatului PSD la funcția de prim-ministru de respectarea statului de drept și a independenței Justiției?

2. De ce Președintele a decis desemnarea doamnei Dăncilă la funcția de prim-ministru, deși tot târgul știe că asta echivalează cu numirea președintelui Camerei, condamnat penal și inculpat, la șefia Guvernului? Era singurul pesedist rămas în viață?

3. De ce Președintele ignoră de mai bine de 6 luni apelurile repetate de a sesiza Comisia de la Veneția ale societății civile, Comisiei Europene, Consiliului Europei și ambasadelor statelor UE?

DE CE? Vom arăta această întrebare Președintelui în această seară, începând cu ora 21.00 în fața Palatului Cotroceni, intrarea Leu”, scrie Iniţiativa România în anunţul postat online.

 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat după consultările cu partidele că a decis să o nominlaizeze pe Viorica Dăncilă pentru funcția de prim-ministru. „Am decis să dau PSD încă o șansă, dar PSD trebuie să performeze”, a spus șeful statului. Europarlamentarul are 10 zile pentru a veni în Parlament cu o listă de miniștri și cu programul de guvernare. În aceste condiții, Parlamentul ar urma să se întoarcă din vacanță, în sesiune extraordinară pentru a audia miniștrii și a le da votul de învestitură.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS