Confidenţialitate

Viorica Dăncilă, propusă de PSD ca premier: profesoară la Videle, ingineră la OMV, eurodeputată, apărătoare a OUG 13

Cine este euro-deputata Viorica Dăncilă, nominalizată de conducerea PSD pentru funcția de premier cu atribuții depline ? A fost profesoară la Videle, ulterior a lucrat ca inginer pentru OMV. A ajuns eurodeputată și a apărat, la început de 2017, Ordonanța de Urgență 13. Este propunerea PSD la consultările de la Palatul Cotroceni de miercuri, 17 ianuarie, pentru desemnarea unui nou premier.

Viorica Vasilica Dăncilă are 54 de ani. S-a născut la 16 decembrie 1963 în Roșiorii de Vede.

În perioada 1989-2009, Viorica Dăncilă fost profesoară la Liceul din Videle. Din 2009, a lucrat ca inginer pentru OMV Petrom.

S-a înscris în PSD în 1996 (organizația din Teleorman, condusă de Liviu Dragnea).

A fost aleasă consilier local în Videle și consilier județean în Teleorman. În paralel cu funcțiile din administrație, a avut funcții și în partid: vicepreședinte PSD Teleorman & șefa organizației de femeie a PSD Teleorman.

Din anul 2009, este eurodeputată pe listele Partidului Social Democrat.

Din 2015, conduce organizația națională a femeilor social-democrate.

În februarie 2017, Viorica Dăncilă apăra controversata Ordonanță 13 în Parlamentul European.

Știre în curs de actualizare.

Într-un discurs susținut în Parlamentul European, Viorica Dăncilă spunea, la începutul anului trecut (în plin scandal privind Ordonanța 13), că, după ce Curtea Constituțională a constatat că unele prevederi din Codul Penal încălcau Legea Fundamentală a țării, cabinetul de miniștri condus de Sorin Grindeanu a fost nevoit să ia măsuri:

„Guvernul PSD-ALDE a dat Ordonanța de Urgență pentru a reglementa acest lucru. Același lucru a fost folosit anterior de Guvernul Cioloș si de Guvernul Boc. Guvernul președintelui Iohannis, Guvernul Cioloș, a operat 151 de modificări, realizate în secret, fără nicio consultare publică. De ce, domnule comisar, nu ați spus și atunci că România a făcut un pas înapoi? Mai mult, o serie de modificări operate de Guvernul Cioloș au încălcat fundamental drepturile omului.” Viorica Dăncilă, Parlamentul European