Confidenţialitate

Anemia afectează 25% din populaţia globului

Anemia reprezintă o scadere a cantitătii de hemoglobină din sânge.

Hemoglobina este o substantă care se află în globulele rosii care transportă oxigen de la plămâni la toate celulele corpului.

Fără destul fier, corpul produce mai putine globule rosii iar celulele corpului nu vor fi alimentate cu o cantitate suficientă de oxigen.

Anemia feriprivă (cea in care avem un deficit de fier) este o boală de nutritie care afectează peste 25% din populatia globului, adică aproximativ 1,8 miliarde de oameni, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Copiii cu o carenta de fier au o imunitate scazuta si sunt mult mai predispusi infectiilor. Inregistreaza slabe performante la scoala iar dezvoltarea le este afectata.

In cazul gravidelor, o lipsa de fier in corp poate duce la nastere prematura. Sau, vor naste copii prea slabi. Mai mult, deficitul de fier va fi transmis si sugarilor.

In cele mai multe cazuri, anemia nu este diagnosticata.

Statistica Organizatiei Mondiale a Sanatatii, arata ca in România, anemia feriprivă apare la circa 40% din copiii de pana la 5 ani, la 30% dintre femeile însărcinate şi la 20% dintre femeile aflate la vârstă reproductivă.

Simptomele anemiei pot fi: slăbiciune, oboseală si lipsa rezistentei la efort, respiratie greoaie în timpul exercitiilor, dureri de cap, dificultăti în concentrare, irascibilitate si stări de ameteală.

Bebelusii care au o lipsă de fier pot să nu crească precum ar trebui si să înceapă să meargă sau să vorbească mai târziu decat altii de varsta lor.

Dacă anemia nu este tratată, problemele mentale si de comportament pot rămâne permanente.

Tratamentul preventiv al anemiei este necesar la femeile însărcinate, la cele care alăptează si la cele cu tulburări de menstruaţie.