Confidenţialitate

Președintele României a semnat decretele pentru numirea Mihaielei Moraru-Iorga și a lui Remus-Iulian Popa în funcțiile de procurori șefi

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat în această seară decretele pentru numirea Mihaielei Moraru-Iorga în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție și a lui Remus-Iulian Popa în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală de la Parchetul General. Mandatele acestora sunt pe o perioadă de 3 ani. Numirea lor a fost făcută la propunerea ministrului justiției, în ciuda avizului negativ dat de CSM.

UPDATE 18:48. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat în această seară decretele pentru numirea Mihaielei Moraru-Iorga și a lui Remus-Iulian Popa în funcțiile de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, respectiv procuror-șef al Secției de urmărire penală de la Parchetul General

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 11 ianuarie 2024, următoarele decrete:

  • Decret pentru numirea doamnei Moraru-Iorga Mihaiela în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție pe o perioadă de 3 ani;
  • Decret pentru numirea domnului Popa Remus-Iulian în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe o perioadă de 3 ani”, transmite Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Știre inițială

Propunerile în funcţii de conducere la DNA şi Parchetul General au ajuns la președintele Iohannis, deși ele au primit aviz negativ de la CSM. Ministrul Justiției spune că a reluat interviurile cu cei doi procurori controversați și că a ajuns la concluzia că au toate calitățile și experiența necesare pentru funcțiile în care sunt propuși. Dar Opoziția critică decizia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei doi procurori propuși în funcții de conducere la DNA și la Parchetul General sunt Mihaiela Moraru-Iorga şi Remus-Iulian Popa. Prima s-a remarcat prin mai multe conflicte și procese cu fosta șefă a DNA, Laura Codruța Koveși.

După ce a fost dată afară din DNA, Mihaiela Iorga-Moraru a fost promovată la Secţia specială creată pentru a se ocupa exclusiv de infracţiunile săvârşite de magistraţi.

În ceea ce-l privește pe procurorul Remus Popa, CSM îi reproșează acestuia că are o „experiență limitată” în specificul secției pentru șefia căreia candidează și că a prezentat un proiect managerial cu deficiențe grave.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, spune că în urma interviurilor cu cei doi a ajuns la concluzia că au experiența necesară

De partea cealaltă, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că a reluat interviurile cu cei doi și că a ajuns la concluzia că au experiența necesară pentru funcțiile de conducere pentru care sunt propuși – la DNA și, respectiv, Parchetul General.

Stelian Ion, de la USR, fost ministru al Justiției, critică alegerea Ministerului și spune că avem de-a face „cu niște candidați marionetă”.

Avizul CSM este consultativ. Nu s-a ținut cont de el nici în 2019, când președintele Iohannis a numit șefii DNA și ai Parchetului General în ciuda avizului negativ al CSM.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Marcel Ciolacu a renunțat la procesul prin care contesta respingerea cererii sale de a fi declarat revoluționar determinant în Buzău | AUDIO