„Adeverul” din 15 august 1916, distribuit gratuit luni împreună cu ziarul Adevărul

Ziarul Adevărul a apărut luni, 15 august, într-o ediție de colecție cu o inserție inedită: ediția originală a ziarului Adevărul de acum 100 de ani care anunța intrarea României în Primul Război Mondial.

Ziarul de colecție „Adeverul” reproduce integral ediția din 15 august 1916 și este distribuit gratuit împreună cu Adevărul.


România în Primul Război Mondial

Cronologic, Primul Război Mondial a avut loc în perioada 28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918.

În ziua de 28 iunie 1914 Franz Ferdinand, arhiducele Austriei și moștenitorul tronului austro-ungar, a fost asasinat la Sarajevo de Gavrilo Princip, un student naționalist sârb-bosniac. Formal, acesta este considerat declanşatorul conflicului militar care a antrenat Primul Război Mondial. O lună mai târziu, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, ceea ce a marcat începutul Primului Război Mondial.

Pe 14 august 1916, la ora 21.00, ministrul plenipotenţiar român la Viena, Edgar Mavrocordat, înmâna declaraţia de război Imperiului Austro-Ungar. Decizia fusese luată cu câteva ore mai devreme, în cadrul Consiliului de Coroană de la Cotroceni. Întrunirea avusese însă doar un caracter pur consultativ, era liberă de constrângeri constituţionale, dar hotărârea avea să fie respectată de regele Ferdinand.

Primul Război Mondial s-a terminat cu victoria Antantei, destrămarea imperiilor rus, german, otoman şi austro-ungar, dar şi cu apariția unor noi state în Europa Centrală și Răsăriteană.





Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS