Confidenţialitate

Accidentul mortal din Vama Veche: Șoferul a fost oprit cu 2 ore înainte de tragedie, dar a fost lăsat liber, deși avea droguri în mașină | VIDEO

Detalii noi în cazul accidentului de la Vama Veche, în care doi tineri și-au pierdut viața, iar alți 3 răniți sunt în spital. Până la producerea accidentului, șoferul fusese oprit de 2 ori în trafic de către polițiști. Ultima dată, cu aproximativ 2 ore înainte de accident, după o sesizare la 112. În mașină au fost găsite droguri, iar șoferul a fost testat doar cu etilotestul, nu și cu drug-testul.

„În ceea ce privește evenimentul din data de 19 august din dispoziția conducerii Ministerului Afacerii Interne și Inspectoratului General al Poliției Române am analizat personal acest eveniment, iar după această analiză și după administrarea probatoriului în cauză vă pot comunica următoarele aspecte:

La data 17 august, șoferul a ajuns în Municipiul Constanța împreună cu tatăl său. În seara de 18 august același conducător auto a fost oprit în trafic de către polițiștii rutieri pe raza Municipiului Constanța în cadrul unei acțiuni cu caracter preventiv, moment în care i s-a atras atenția cu privire la respectarea normelor rutiere și conduita preventivă în trafic.

La data de 19 august 2023, în jurul orelor 00:40, prin sistemul național unic de apel de urgență 112 un bărbat a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța despre faptul că pe Drumul Național 39 din direcția Vama Veche către localitatea 2 Mai un autourism circulă cu posibile încălcări ale legislației rutiere. Având în vedere această semnalare autoturismul a fost dat în atenție tuturor efectivelor aflate în teren la acel moment și au fost efectuate activități pentru localizarea autoturismului.

În jurul orelor 02:40, autoturismul respectiv a fost depistat de către o patrulă mixtă formată dintr-un polițist și un jandarm din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Constanța circulând pe Drumul Național 39 din localitatea Vama Veche. Cu această ocazie a fost legitimat conducătorul auto precum și cei doi pasageri care îl însoțeau, iar în urma verificărilor efectuate în interiorul autoturismului – într-un pachet de țigări – a fost descoperită o țigară artizanală de tip joint și o folie marcată cu denumirea Bromazepam – care conținea patru pastile și care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța pentru a se continua cercetările.

Șoferul a fost condus cu autospeciala de poliție la sediul biroului de poliție Vama Veche – 2 Mai, unde a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea zero, fiind prezent în sediul acelui birou de poliție până în jurul orelor 04:30.

Din datele transmise de către lucrătorii de poliție care au efectuat verificările la acel moment, conducătorul auto nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psihoactive. Tot din verificări a reieșit că după ce a părăsit sediul biroului de poliție Vama Veche – 2 Mai, șoferul s-a deplasat la o locație din Vama Veche, unde ar fi consumat substanțe interzise. Ulterior, în jurul orelor 05:25 a avut loc și acest eveniment tragic în urma căruia două persoane au decedat și trei au fost rănite.

cu privire la faptul că șoferul – în noaptea de 18 spre 19 august – nu a fost testat cu aparatul drug-test am dispus cecetarea prealabilă a unui ofițer și a doi agenți de poliție pentru a stabili dacă există sau nu există vreo abatere din punct de vedere disciplinar.

De asemenea, în cadrul acestor cercetări efectuate au fost depistate alte 9 persoane la locația din Vama Veche unde șoferul ar fi consumat substanțe interzise și care fac obiectul cercetărilor în continuare la acest moment.

Mai precizez un aspect important: drogurile ridicate din autoturismul condus de către persoana în cauză sunt diferite față de cele indicate de către aparatul drug-test în urma testării la acel moment”, a spus șeful Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, CONSTANTIN – ADRIAN GLUGĂ.

Întrebări și răspunsuri

Jurnalist: De ce nu a fost testat șoferul din prima seară?

Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, CONSTANTIN – ADRIAN GLUGĂ: „Nu pot să mă antepronunț până nu va fi finalizată cercetarea prealabilă”.

Jurnalist: Cum se stabilește testul?

Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, CONSTANTIN – ADRIAN GLUGĂ: „În funcție de comportament și starea pe care o are respectivul”.

Jurnalist: Printre pasageri era și tatăl lui?

Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, CONSTANTIN – ADRIAN GLUGĂ: „Nu”.

Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, CONSTANTIN – ADRIAN GLUGĂ: „La momentul depistării s-au constatat cele pe care le-am expus mai devreme și nu se stabiliseră alte aspecte”.

Sursa foto: Captură foto / Facebook / Ziua de Constanța

Citește și: Tânărul de 19 ani care a accidentat mortal 2 studenți a mai fost cercetat pentru deținere de droguri | AUDIO