Confidenţialitate

65 de ani de la fabricarea primei viori la Fabrica de la Reghin

Prima vioară din România fabricată în regim industrial, a împlinit 65 de ani, aniversare care a fost marcată, vineri, de fabrica de instrumente muzicale din lemn Hora de la Reghin, singura de acest tip din România și cea mai mare din Europa – relatează Agerpres.

Prima fabrică de instrumente muzicale din lemn din România a fost construită în 1951 la Reghin, în perioada comunistă, iar după Revoluție a fost privatizată prin preluarea pachetului majoritar de către angajați și între timp a devenit și cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, după ce firme de prestigiu europene s-au divizat sau și-au restrâns activitatea.

Până în 1951, când s-a decis înființarea primei fabrici de instrumente muzicale din lemn, în România existau doar câteva ateliere mici de lutierit, însă recunoașterea internațională a venit după începerea exporturilor de chitare, viori și violoncele, în 1959.

În 1951 au fost fabricate numai 37 de viori, în prezent fabrica se poate lăuda că de pe porțile sale au ieșit peste 4,5 milioane de instrumente muzicale.

În 1951 producția la Reghin a fost începută de maistrul Roman Boiangiuc cu 4 muncitori, care în acel prim an au putut produce cele 37 de viori, iar în 1989 s-a ajuns la un vârf maxim de 120.000 de instrumente muzicale produse.

Producția a scăzut din 1989, dar și datorită faptului că forța de muncă s-a diminuat, în special tehnicienii, inginerii, care au beneficiat de o scoatere la pensie înainte de limită. Atunci am pierdut a 7-a parte din efectiv (…) În 2016 am fabricat 76.000 de instrumente muzicale, din care 85% au plecat la export și 15% pe piața internă’, a precizat Nicolae Bâzgan.

În 2015, cel mai mare producător de instrumente muzicale de lemn din Europa a devenit și cel mai important furnizori european de naiuri, cu o producție lunară de circa 250 de bucăți.

SC Hora SA Reghin are în jur de 300 de angajați și o cifră de afaceri de peste 21,5 milioane de lei, iar cea mai mare problemă pe care o întâmpină este lipsa de oameni calificați.