Confidenţialitate

Ziua Mondiala a Sanatatii – Siguranta Alimentelor – 7 Aprilie

Ziua Mondiala a Sanatatii – Siguranta Alimentelor – 7 Aprilie

Ziua Mondială a Sănătății din acest an este dedicată siguranței alimentare. De alimentele nesigure este legată moartea a aproximativ 2 milioane de persoane anual – inclusiv mulți copii din cauza alimentelor sau apei contaminate.

Produse alimentare care conțin bacterii dăunătoare, virusuri, paraziți sau substanțe chimice sunt responsabile pentru mai mult de 200 de boli, de la diaree la cancer.

În fiecare zi apar noi ameninţări la siguranţa alimentară. Modificări ale alimentelor, modificări ale mediului, substanţe chimice folosite în procesul de creştere, prelucrare şi conservare şi mai ales patogenii noi, reprezintă actualele provocări pentru sistemele naționale de siguranță alimentară.

Alimentele și apa contaminate cu metale grele sau cu toxine pot crea probleme de sănătate pe termen lung.

Rezistența la antibiotice, deja îngrijorătoare din cauza abuzului de aceste medicamente, este prezentă și la animale și poate fi transmisă prin mâncare.

Care sunt recomandările Organizației Mondiale a Sănătății?

Păstrați curățenia în bucătărie și spălați-vă pe mâini înainte de a manevra alimentele. Separaţi alimentele gătite de cele crude. Gătiți cât mai bine alimentele, în special carnea, ouăle și fructele de mare. Păstrați alimentele la temperaturi sigure. Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de două ore și refrigerați imediat alimentele perisabile. De asemenea, folosiți surse de apă și materii prime sigure.

Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să ne spălăm pe mâini înainte de a manevra alimentele și în timpul preparării lor și să menținem curățenia în bucătărie. O multitudine de microorganisme trăiesc în sol, în apă sau sunt purtate de animale, de insecte sau chiar de oameni. Ele ajung pe mâini, pe cârpe şi pe ustensilele din bucătărie, de unde se pot uşor transfera pe alimente.

De ce trebuie să separăm alimentele gătite de cele crude sau să folosim ustensile separate pentru manipularea alimentelor crude? Deoarece alimentele crude, în special carnea, ouăle şi fructele de mare, precum şi lichidele acestora pot conţine microorganisme periculoase care pot fi transferate şi în alte alimente în timp.

Este necesar să gătim cât mai bine alimentele deoarece tudiile au demonstrat că atunci când alimentele sunt gătite la o temperatură de peste 70°C majoritatea microorganismelor periculoase sunt ucise şi alimentele pot fi consumate în siguranţă. Alimentele care necesită o atenţie deosebită sunt carnea tocată, bucăţile mari de carne și păsările întregi.

Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de două ore deoarece microorganismele se pot înmulţi foarte rapid dacă alimentele sunt depozitate la temperatura camerei. Refrigeraţi imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5°C).

Folosiți surse de apă și materii prime sigure. Diversele materii prime folosite la gătit şi chiar apa (inclusiv gheaţa), pot fi contaminate cu microorganisme şi substanţe chimice periculoase. În alimentele stricate sau mucegăite se pot forma chimicale toxice.