Confidenţialitate

Zi de BINE: Gesturile simple, precum “cafeaua în așteptare”, ar putea crea o lume mai bună | AUDIO

“Eram recent într-o cafenea, făcându-mi plinul de energie pentru următoarele câteva ore dintr-o zi ridicol de înghesuită, când am auzit persoana din fața mea comandând două cafele. Una pentru ea și una „în așteptare”. Barista nici nu a clintit! A pregătit o singură cafea, i-a dat-o și clienta a plecat. Eu am făcut ochii cât cepele și m-am grăbit să spun ceva. Dar „complicitatea” celor doi mi s-a părut așa stranie, încât am zis că sigur nu are cum să fie o greșeală. Așa că în schimb am întrebat ce e aia o cafea „în așteptare”.

Așa am aflat despre acest concept de origine din Napoli, dar care s-a răspândit prin toată lumea, inclusiv în România. Povestea spune că atunci când o persoană avea o zi norocoasă sau pur și simplu o zi bună plătea două cafele, dar consuma numai una. Cealaltă, numită în italiană „caffè sospeso”, era un mic cadou pentru o persoană mai puțin norocoasă, care nu și-ar fi permis-o. Un fel de a-l face pe cel de lângă tine părtaș la o viață decentă, în stil italian, obligatoriu cu acces la un espresso bun.

Astăzi cafenele și restaurante din toată lumea au preluat modelul italian de solidaritate socială și permit clienților să facă fapte bune pentru cei sărmani, fie că e o cafea, un sandwich sau o masă caldă. Și în România există astfel de cafenele în Oradea, Arad, Brașov, Constanța, Timișoara, Iași, București sau Craiova. Nu trebuie decât să pui o întrebare atunci când mergi la cafeneau preferată ca să vezi dacă și tu poți face asta și dacă nu, să le dai mai departe ideea.

Zic de Bine despre gesturile simple care ar putea crea o întreagă „lume în așteptare”, dacă ne-am obișnui să ne gândim mai des și la cei din jur, suspendați în așteptarea după o viață mai bună.

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Janko Ferlic/Unsplash