Confidenţialitate

Zeci de români s-au plâns că le-au fost blocate conturile de FB în timpul protestelor de duminică

Zeci de persoane care au participat duminică seară la protestele din țară dar și din diaspora, se plâng că le-au fost blocate conturile de Facebook, și nu puteau posta nimic pe paginile personale ale rețelei de socializare.

Mesajele automate trimise de Fabecook erau standard, de genul: “postările sunt suspecte de spam“, sau “încalcă standardele comunității”.

Oamenii se plâng că le-ar fi fost blocate conturile, după ce au distribuit sau publicat materiale legate de protestele antiguvernamentale. Unora le-au fost deblocate conturile după 24 de ore.

Printre aceste persoane se află Sorina Stallard. Ea locuiește în Birmigham, Marea Britanie și a participat la protestele din diaspora. A povestit la Europa FM cum i-a fost blocat contul:

Am postat în drum spre protest o poză cu un apus de soare și când am ajuns la protest, la ora 16. Am dat check-in ca să mă înregistrez, cu tag la 5 persoane care erau cu mine, dar nu mai puteam posta nimic. mai departe am reclamat la Facebook, am spus că e o greșeală. Nu am primit nici un răspuns, dar s-a deblocat contul după 24 de ore.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Trebuie explicat însă, că rețeaua de socializare Facebook folosește un algoritm prin care o persoană poate fi blocată dacă este reclamată ca ar distribui mesaje de tip spam.

Foarte multe reclamații s-au strâns pe pagina lui Dragos Stanca, șeful unei companii ce lucrează cu Facebook

El spune la Europa FM, că într-adevăr, ieri seară a fost semnalat un număr mai mare de conturi blocate, față de o zi obișnuită. El subliniază că algoritmul Facebook-ului depinde însă un robot.

“Procedura Facebook de blocare și deblocare a conturilor este un secret. Să spune de exemplu că, fără ca această cifră să fie corectă, că în acest moment, algoritmul a decis că un număr de 60 de raportări să zicem, pentru o postare, acea postare este supendată  și contul temporar dezactivat. Dacă să spunem că , cei care iau decizii, într-o tabără sau alta, găsesc de cuvință să investească o sumă X, e posibil ca într-un fel sau altul să se încerce o manipulare a algoritmului Fb, dar asta este o chestiune circumstanțială care nu are cum să aibă efect. “

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Zeci de mii de oameni au mărșăluit duminică în mai multe orașe din țară în cadrul unor manifestații antiguvernamentale de amploare.

”Ați reușit, ne-ați unit” – a fost deviza sub care au fost organizate acțiunile de stradă – la care au luat parte, în premieră, și 2 mari confederații sindicale: Blocul Național Sindical și Cartel Alfa. Oamenii au cerut, între altele, retragerea din Parlament a proiectului care modifică Legile Justiției, respingerea – tot în Legislativ – a noului Cod Fiscal și demisia imediată a Guvernului.

X